Iranul respinge inspecțiile la siturile sale militare

0

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că inspecțiile la situri militare și discuțiile cu oameni de știință ‘sunt excluse’ în cadrul unui acord asupra programului nuclear iranian, informează agenția oficială Irna, citată de AFP.

‘Am spus deja că nu vom permite nicio inspecție la situri militare din partea străinilor. Ei afirmă, de asemenea, că ar trebui autorizate interviuri cu cercetători din domeniul nuclear. Aceasta înseamnă interogatoriu. Nu le voi permite străinilor să vină să discute cu oameni de știință care au făcut să progreseze această știință la acest nivel’, a declarat Khamenei, în timpul unei ceremonii pentru acordarea de diplome unor cadeți, informează Agerpres.

Iranul și marile puteri (SUA, Marea Britanie, China, Franța, Germania și Rusia) au încheiat la 2 aprilie un acord-cadru pentru soluționarea dosarului nuclear iranian, etapă fundamentală pentru încheierea unui acord final până la 30 iunie.

De mai multe săptămâni, experții politici și tehnici ai celor două părți negociază în vederea finalizării termenelor unui acord final. Ei ar urma să se reîntâlnească miercuri, 20 mai, la Viena, pentru a continua discuțiile.

Problema inspecțiilor este unul dintre punctele delicate ale negocierilor. Potrivit SUA, Iranul acceptă un regim de inspecții amănunțite la situri nucleare din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în conformitate cu regimul stipulat de protocolul adițional la Tratatul de neproliferare.

Occidentul cere totodată ca Teheranul să facă lumină asupra ‘posibilei dimensiuni militare’ a activităților desfășurate de Iran înainte de 2003 în scopul obținerii de arme nucleare. Răspunsurile pe această temă ale Republicii Islamice, care respinge existența acestor activități, au fost considerate până acum ‘insuficiente’ de agenția ONU.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.