Adrian Năstase are interdicție să intre în SUA

0

Fostul premier Adrian Năstase a publicat pe blogul său scrisoarea ambasadei SUA prin care este informat că i s-a retras viza, astfel încât nu mai poate călători în Statele Unite. Scrisoarea a fost primită în aprilie 2012, înainte de a fi condamnat, drept pentru care Năstase s-a declarat revoltat de decizie, sounând că a fost asemănat cu un terorist Al Quaida: ”probabil că am fost util, ca premier al României, in operatiunile militare din Irak si in alte situatii. Atunci nu eram „periculos”  dar după ce România a avut o altă conducere, după 2004, am devenit, dintr-o dată „periculos” pentru SUA, asemănător cu teroriștii Al Quaida”. 

„Fostul premier Adrian Năstase s-a declarat, joi, ‘mirat’ de motivul pentru care i-a fost retrasă viza de intrare în SUA, în aprilie 2012, precizând că, după condamnarea pe fond ‘în legătură cu pixurile din campania electorală’ şi înainte ca respectiva condamnare să devină definitivă, a primit o scrisoare de la consulul american.
‘Informaţia am dat-o eu, nu a apărut în presă. Eu am dat scrisoarea, ca să fie foarte clar. Lucrurile sunt foarte simple, în opinia mea. Ambasada americană la Bucureşti are nişte consilieri români anticorupţie, de genul Laura Ştefan şi alţii legaţi de Monica Macovei, şi alţii. (…) Înainte ca acea condamnare să fie definitivă, am primit acea scrisoare de la consulul american. M-am mirat, vă spun foarte sincer, pentru că nu mi-am imaginat că această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă în Statele Unite, cu atât mai mult cu relaţia mea cu administraţia americană în legătură cu conflictele din Irak de-a lungul anilor, colaborarea în legătură cu intrarea în NATO, şi altele, consideram că sunt chestiuni destul de importante. Am învăţat însă câteva lucruri şi am scris într-o carte, care a fost menţionată mai deveme, ‘Lumea, americanii şi noi’, americanii şi administraţia americană nu au ‘foşti prieteni’, ei au numai ‘actuali prieteni’. Ţi-ai terminat mandatul, nu mai eşti util, pa ! Deci, ăsta este mesajul care a apărut din acea scrisoare. Nu ştiu, se temeau americanii că voi merge şi voi organiza acţiuni teroriste acolo’, a arătat Năstase.
Adrian Năstase, care şi-a lansat joi, la Bookfest, volumul ‘Presa de la A la N’, s-a declarat surprins de faptul că Departamentul de Stat a acceptat această chestiune, ‘care avea valoare simbolică’.
‘Nici nu aveam de gând să merg în Statele Unite, şi aveam şi alte probleme. În plus, felul în care este redactată declaraţia agentului secretarului de stat care a participat la acea audiere mi se pare foarte ciudată. Americanii din Statele Unite decid pe suspiciuni de corupţie din România, din Bulgaria, din Ungaria, cine să călătorească şi unde. Mi se pare foarte ciudat pentru că, pe de o parte, eu credeam, pentru anumite acuzaţii de corupţie, eşti acuzat în propria ta ţară şi, eventual, condamnat. Dar, pe suspiciuni de corupţie să gândească cineva din administraţia americană că nu te poţi deplasa, e destul de ciudat (…)’, a susţinut fostul premier.
Năstase a mai arătat că discuţia pe acest subiect ar trebui purtată la nivelul administraţiei, al ministerelor de externe.
‘Ei spun: noi discutăm direct cu cetăţenii respectivi, informăm Ministerul de Externe, le spunem lor că nu mai au viză. Nu. Discuţia trebuie să fie între cele două administraţii, pentru că ele vizează aceste restricţii unor cetăţeni din alt stat şi, atunci, chestiunea ca atare, reglementarea, trebuie să fie între cele două ministere de externe şi pentru a se regla anumite lucruri. Ministerul de Externe din România, spre exemplu, va refuza viza pentru anumiţi cetăţeni americani, care sunt, eventual, în procese în SUA, nu ştiu, poate că reciprocitatea ar însemna aşa ceva. Şi iată cum câteva cuvinte aruncate la întâmplare, unele măsuri luate absolut stupid de către nişte funcţionari aflaţi sub influenţa unor cetăţeni români, care lucrează pentru ambasada americană, şi care sunt extrem de subiectivi, şi care ţineau de zona lui Traian Băsescu într-o anumită perioadă, acum nu mai ştiu cu cine ţin, creează astfel de probleme.”

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.