Gruparea Statul Islamic își extinde influența în Siria

0

Jihadiștii din gruparea Statul Islamic (SI) au preluat controlul duminică asupra unui punct de frontieră irakian de la granița cu Siria după retragerea forțelor guvernamentale, informează France Presse, care citează declarațiile unui agent de poliție și ale reprezentantului unei provincii.

„Daech (acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic) a preluat în această dimineață controlul asupra al-Walid, un punct de trecere între Irak și Siria, după retragerea armatei și a gărzilor de frontieră”, a declarat un colonel de poliție.

AFP amintește că Statul Islamic ocupase deja vineri postul de frontieră situat de partea siriană.Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a cucerit în această săptămână faimosul oraș antic Palmira, au pătruns joi în muzeul din oraș, dar nu a distrus prețioasele artefacte, a declarat sâmbătă șeful antichităților siriene, Maamoun Abdelkarim, citat de AFP.

Oficialitatea siriană a mai spus că SI și-a înfipt steagul pe acoperișul citadelei construite de mameluci în secolul al XIII-lea, care domină orașul antic. Jihadiștii, care au cucerit joi orașul, au intrat în aceeași zi în muzeu, „au făcut bucăți replicile din ghips care reprezentau oameni care au trăit acum 100.000 de ani și s-au întors vineri, au blocat ușile și și-au pus oameni de pază în fața” muzeului, a declarat Abdelkarim într-o conferință de presă la Damasc, adăugând că are aceste informații de la locuitori ai orașului Palmira.

El a insistat că „n-a mai rămas aproape nimic în muzeu”, situat în oraș, în afara sitului arheologic. „Încet-încet, am trimis artefactele antice la Damasc, dar există artefacte enorme precum sarcofagele (amplasate la intrarea în muzeu) care cântăresc între 3 și 4 tone și pe care nu le-am putut clinti. Acest lucru ne preocupă”, a declarat el.

„N-au existat mișcări (ale SI) la situl arheologic”, a continuat Abdelkarim, care și-a exprimat speranța că jihadiștii „nu vor repeta distrugerile pe care le-au comis în Irak” la siturile arheologice. Totodată, Abdelkarim a cerut comunității internaționale „să contribuie la salvarea” orașului Palmira, situat la 210 kilometri nord-est de Damasc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.