Mihai Chirica, noul primar al Iașului

Share:

Mihai Chirica va fi primar interimar al municipiului Iaşi. Decizia a fost luată de Consiliul Local, după ce Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al Iaşiului. Mandatul este valabil până în 5 iunie, când Gheorghe Nichita află dacă va fi eliberat. Nichita este momentan în arest la domiciliu.

Comisia formată din jurişti de la Prefectura Iaşi a decis, vineri, ca Gheorghe Nichita să fie suspendat din funcţia de primar al municipiuui Iaşi. Nichita se află, în prezent, în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de procurori de instigare la folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi de abuz în serviciu.

„La data de 22 mai 2015, în termenul legal prevăzut de art. 71 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului județului Iași privind constatarea suspendării de drept a exercitării mandatului de primar al Municipiului Iași de către domnul Gheorghe Nichita, pe durata existenței măsurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Instituției Prefectului județului Iași, analizând documentele comunicate de către Curtea de Apel București, precum și prevederile legale aplicabile, a constatat că, în comunicarea adresată instituției prefectului, instanța de judecată a înțeles să indice în mod expres aplicarea art. 71 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, articol care reglementează suspendarea de drept a mandatului de primar”, se arată în comunicat.

Gheorghe Nichita se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie — aprilie, Nichita, abuzând de funcția de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul poliției, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să le folosească și să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

Nichita este acuzat că, în aceeași perioadă, i-a determinat cu intenție pe cei doi polițiști să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.