Dosarul lui Horia Georgescu, mutat la Curtea de Apel

0

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți că nu mai are competența de a judeca dosarul ANRP în care este acuzat fostul șef al ANI Horia Georgescu, procesul urmând să se desfășoare la Curtea de Apel București.

Curtea Supremă a admis o excepție de necompetență a instanței după calitatea persoanei, după ce deputații Cătălin Theodor Nicolescu și Marko Attila-Gabor, trimiși și ei în judecată în acest dosar, și-au dat demisia din Parlament.

Pe 9 aprilie, DNA l-a trimis în judecată pe Horia Georgescu, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Cătălin Theodor Nicolescu (în arest preventiv), fost vicepreședinte al ANRP, și Marko Attila-Gabor (arestat în lipsă), fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice la data faptelor.

De asemenea, au fost deferite justiției alte 9 persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour, președinte al ANRP; Mihnea-Remus Iuoraș și Ingrid Popa-Mocanu, vicepreședinți ANRP; Remus Baciu, vicepreședinte ANRP; Cătălin Canagiu, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice; Gheorghe Vișoiu, angajat ANRP; Florin Hanu, evaluator autorizat; Cornel Drulă și Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizați — Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituție ce a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Potrivit DNA, cei 8 membri ai Comisiei au emis, în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și contrare prevederilor legale.

Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat și a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA menționează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești — Cioplea, actualmente sector 3 București, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.

Procurorii susțin că cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experți au fost avizate de Gheorghe Vișoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele și legislația în materie.

„În perioada 2007 — 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane un procent de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcției și calității pe care o deținea, urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 — 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor”, mai spun procurorii.

Anchetatorii au constatat că banii au fost remiși în general în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru mascarea comisionului.

DNA mai menționează că, în 2008, Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare.

În cauză s-a dispus sechestru asigurator asupra sumelor de bani și bunurilor aparținând inculpaților Zaarour, Iuoraș, Marko, Popa-Mocanu, Canangiu, Nicolescu, Georgescu, Vișoiu și Drulă. De asemenea, s-a dispus confiscarea specială a sumei de 6,2 milioane lei de la Cătălin Nicolescu și a sumei de 10.000 euro de la Florin Hanu, provenite din săvârșirea infracțiunilor de luare de mită.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.