Oprea ia măsuri în privința zonelor vizate de inundații

0

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus prefecților și șefilor structurilor pentru situații de urgență din județele vizate de avertizări hidrologice de cod roșu, portocaliu și galben de inundații să fie prezenți în teritoriu pentru a acorda sprijin populației.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, miercuri dimineața, cod roșu de inundații pentru bazinele Maja (județul Satu Mare și Sălaj), Sălaj (județele Sălaj și Maramureș) și Bârsău (județul Maramureș), valabil până la ora 14,00, cod portocaliu pentru bazinele hidrografice din județele Maramureș, Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud și Sălaj, valabil până la ora 14,00, precum și cod galben pentru județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Sălaj și Mureș, valabil până la ora 23,00.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională a solicitat tuturor șefilor structurilor de situații de urgență să mențină o atenție sporită și să monitorizeze evoluția situației acolo unde sunt anunțate intensificări ale fenomenelor meteo-hidrologice.

„Încă de la apariția primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase, la nivelul comitetelor pentru situații de urgență din județele aflate sub avertizări au fost luate toate măsurile pentru a se putea interveni în cel mai scurt în sprijinul populației. De asemenea, de la momentul avertizării meteo-hidrologice au fost activate grupele operative ale inspectoratelor pentru situații de urgență din cele trei județe aflate sub Cod Roșu și s-a trecut la aplicarea măsurilor de ridicare a capacității operaționale”, relevă comunicatul citat.

Potrivit MAI, la nivelul celor trei județe acționează în teren pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice peste 800 de pompieri militari, sprijiniți de echipe de poliție și jandarmi, cu mijloacele tehnice aflate în dotare.

Comunicatul precizează că, în ultimele 24 de ore, ca urmare a manifestării fenomenelor hidro-meteorologice, echipajele inspectoratelor pentru situații de urgență au intervenit pentru evacuarea preventivă a 22 persoane din județul Sălaj, a unui cetățean din Poiana Corbului, județul Satu Mare și a altuia din județul Maramureș, aflați în pericol din cauza producerii unor viituri. În două școli din județul Sălaj, în localitățile Chieud și Chieșd au fost suspendate cursurile miercuri dimineața, ca măsură preventivă.

Alte intervenții ale pompierilor militari au contat în evacuarea apei din gospodării și obiective economice, degajarea căilor de acces, acordând permanent sprijin cetățenilor care au solicitat ajutor.

În localitatea Mireșul Mare din Maramureș se intervine cu barcă a ISU pentru evacuarea a patru turiști aflați într-o rulotă, aceștia fiind surprinși de o viitură, mai arată MAI.

Situațiile deosebite care pot apărea pe parcursul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase sunt monitorizate la nivelul Centrului Național de Conducere a Intervențiilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.