Viktor Orban: Ungaria rămâne în UE și în NATO

0

Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, a declarat marți premierul Viktor Orban, în timpul unei sesiuni de întrebări parlamentare, răspunzând unei interpelări a liderului partidului radical naționalist Jobbik, Vona Gabor, relatează MTI.

Întrebat dacă va fi organizat un referendum privind renegocierea poziției Ungariei în cadrul UE, Viktor Orban a replicat că Jobbik ‘se poate ascunde în spatele unui referendum’, dar ‘fapt este că Jobbik vrea ca noi să ieșim din UE și din NATO’. Este în interesul poporului ungar ca țara să rămână membră a celor două organizații, a subliniat Orban.

În cadrul aceleași ședințe, deputatul Adam Mirkoczki, tot din partea Jobbik, i-a cerut șefului guvernului să sprijine o dezbatere parlamentară cu privire la pedeapsa capitală, inițiată de formațiunea sa. Mirkoczki a remarcat că, în 2012, Orban a făcut trimitere la principiile UE pentru a explica de ce pedeapsa capitală nu va fi reinstituită.

În replică, premierul a susținut că asasinarea unui tânăr tutungiu în sud-vestul Ungariei declanșase un val de revoltă în întreaga țară. Insistând că Uniunea Europeană ‘atacase’ implementarea sentințelor pe viață, Viktor Orban a notat că situația s-a schimbat între timp. Dacă Bruxellesul poate ‘forța’ Ungaria să îi reprimească pe recidiviști în societate, atunci ‘noi nu ar trebui să acționăm defensiv, ci, în schimb, să facem un pas înainte’. ‘Trebuie să răspundem declarând: haideți să avem o dezbatere asupra pedepsei capitale’, a mai spus Viktor Orban, potrivit MTI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.