Ziua internațională a sclerozei multiple

Share:

În 2015, la 27 mai, este marcată Ziua internațională a sclerozei multiple. De la marcarea sa pentru prima dată în 2009 s-a ajuns, în prezent, la organizarea de evenimente în peste 78 de țări pentru a informa populația și a face cunoscută această boală, care afectează tot mai multe persoane.

Potrivit Federației Internaționale pentru Scleroză Multiplă, aproximativ 2,3 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu scleroză multiplă (SM), însă numărul celor care suferă se estimează a fi mai mare, o mare parte rămânând nediagnosticați, potrivit site-ului dedicat zilei www.worldmsday.org.

În Europa numărul persoanelor afectate de SM este estimat la 700 000 de Platforma Europeană pentru Scleroza Multiplă (EMSP), www.emsp.org.

În România aproximativ 10 000 de persoane suferă de scleroză multiplă. În mai multe orașe din țară sunt organizate în această zi campanii de informare. Societatea de Scleroză Multiplă din România (SSMR), prin organizațiile membre, desfășoară cu acest prilej o serie de activități de conștientizare și informare a cetățenilor cu privire la această boală.

Între manifestările organizate în acest an, se înscriu și cele ale Asociației de Scleroză Multiplă Bistrița care a decis să marcheze Ziua internațională a sclerozei multiple la 21 și 22 mai, printr-o dezbatere la Primăria Bistrița și două ateliere tematice la Hotel Krone. Pe 22 mai, Ștacheta ciclistă SM 2015 a început în Oradea, unde mai multe trupe de dans și cântăreți au susținut un spectacol. Cei prezenți au fost invitați să transmită câte un mesaj pentru bolnavii cu scleroză multiplă cu ajutorul unor bilețele. Cicliști vor încheia cursa pe 28 mai la Alba Iulia.

Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice și cauze de invaliditate la adulții tineri. Cele mai multe persoane cu SM sunt diagnosticate între 20 și 40 de ani, fiind de 2 ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamație și demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp. Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare și brațe, rigiditate, spasme musculare, amețeală, încetinirea vorbirii și altele, potrivit www.smromania.ro.

Nu se știe încă ce anume cauzează boala și nu există un tratament pentru vindecare. Există însă terapii care reduc simptomele și evoluția bolii. Este important ca pacienții să beneficieze de tratament cât mai repede din momentul în care sunt diagnosticați.

Ziua internațională a sclerozei multiple este o inițiativă a Federației Internaționale pentru Scleroza Multiplă (FISM), stabilită pentru a fi marcată în ultima zi de miercuri a lunii mai. FISM este singura rețea la nivel mondial care are afiliate 90 de organizații dedicate pacienților cu scleroză multiplă.

Platforma Europeană pentru Scleroza Multiplă (EMSP) reprezintă interesele persoanelor cu SM la nivel european. Este o organizație non-guvernamentală, fondată în 1989, fiind umbrela pentru organizarea a 39 de societăți din 34 de țări europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.