Ali Bin Al-Hussein, favorit la președinția FIFA

Prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein, care candidează pentru un mandat de patru ani ca președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) la scrutinul ce va avea loc la Congresul de vineri, de la Zurich, și-a axat campania pe ideea „restaurării credibilității FIFA”, amintind mereu de acuzațiile de corupție aduse actualului președinte, Joseph Blatter, contracandidatul său.

Nominalizat de țări precum Anglia, SUA și țara natală, Iordania, prințul în vârstă de 39 de ani are sprijinul declarat al președintelui Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Michel Platini, dar și al foștilor candidați, care s-au retras în favoarea lui, fostul internațional portughez Luis Figo și Michael van Praag, președintele federației olandeze. De asemenea, Federația Română de Fotbal, care se declarase inițial susținătoare a lui van Praag, a anunțat că îl va sprijini pe Ali Bin Al-Hussein.

Născut pe 23 decembrie 1975, la Amman, prințul Ali este fiul fostului rege Hussein și al reginei Alia, care au murit într-un accident de elicopter în 1977. Din 1999 a fost președinte al Federației Iordaniene de Fotbal, în 2000 a fost ales președinte al Asociației federațiilor din Asia de Vest, pe care a fondat-o, iar din 2011 este vicepreședinte al FIFA pentru Asia, funcție al cărei termen expiră chiar vineri.

Sora sa, prințesa Haya, a concurat în competiția hipică la JO din 2000 de la Sydney, fostă președintă a Federației Ecvestre Internaționale. Fratele său vitreg, prințul Nawaf Faisal Fahd Abdulaziz al Arabiei Saudite, este membru al Comitetului Internațional Olimpic.

Educat în Marea Britanie și SUA, absolvent al Academiei militare Sandhurst, prințul Ali a servit în forțele armate ale țării sale.

Ca obiective principale vrea să impună sistemul de rotație pe confederații în privința acordării organizării Cupei Mondiale și nu este împotriva extinderii numărului de echipe la turneul final de la cele 32 de acum.

„Toate titlurile media trebuie să fie în legătură cu fotbalul, nu despre FIFA, care există pentru a servi un sport ce unește miliarde de oameni din întreaga lume”, a spus contracandidatul actualului președinte la prezentarea dosarului său, în ianuarie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.