Minerii de la Livezeni se blochează în subteran

Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, iar alţi peste o sută din schimbul I aflaţi încă în timpul serviciului au anunţat că vor rămâne în mină.

Asta în timp ce ortacii de la Lupeni şi Lonea protestează în curtea CEH din Petroşani, în aşteptarea ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns la Petroșani. Și la această oră câteva sute de mineri protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara pentru salvarea locurilor de muncă. Pe de altă parte, câteva zeci de mineri sunt blocați în subteran la mina Lupeni, potrivit cotidianului Servus din Valea Jiului.

Gerea va purta discuții cu autoritățile județene parlamentari dar și cu reprezentanții societății și a minerilor.

Protestul minerilor din Valea Jiului ia amploare. După două zile în care au întrerupt lucrul parțial, ortacii au obținut miercuri dimineață promisiunea că vor discuta față în față cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Trei lideri de sindicat sunt în greva foamei și, dacă la Lonea de marți nu s-a mai intrat în subteran, la mina Vulcan, preparația Coroiești și Lupeni ortacii au oprit lucrul pe rând.

La intrarea în unitatea minieră, ortacii au atârnat lopețile cumpărate de ei și plasa de sârmă pe care au luat-o din gardul minei, pentru că alta nu au să o pună în lucrările din subteran.

„Ei ne doresc să accesăm programul 787 care pentru noi înseamnă închiderea celor patru mine până în 2018, ceea ce noi nu acceptăm. Viitorul nostru și al copiilor noștri este pus în pericol. Dacă rămânem fără locuri de muncă, imaginați-vă ce va fi în 2019 sau în 2020 în Valea Jiului, nu putem fi de acord cu măsurile luate de guvernanți”, a spus Vasile Păduraru, liderul Sindicatului Muntele, departamentul minei Lonea, citat de cotidianul local.

Minerii spun că este necesar să primească acel ajutor de stat pentru minele viabile și că activitatea din subteran are nevoie de bani, pentru că din banii lor au cumpărat unelte. Asta vor să îi spună joi ministrului.

Ajutorul de stat acordat de Guvernul Ponta pentru „salvarea” Complexului Energetic Hunedoara poate însemna, în realitate, lichidarea companiei energetice hunedorene. Iar Premierul Victor Ponta pozează în bunul samaritean şi aruncă responsabilitatea în curtea FMI şi a Comisiei Europene, scriu jurnaliștii de la ZHD.ro.

În şedinţa de miercuri de la Guvern, premierul Ponta şi-a arătat îngrijorarea faţă de situaţia din Valea Jiului și i-a cerut ministrului Energiei să meargă în „zona fierbinte” şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

„Astăzi aprobăm al doilea ajutor de stat pentru Hunedoara….Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm astăzi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cere tot timpul şi Comisia, şi FMI, să închidem CNH. Deci, poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care este nevoie şi să salvăm”, a spus premierul în ședința de Guvern.

„Din păcate pentru cei aproape 6500 de angajați ai CEH, după 3 ani de guvernare Ponta, soluția PSD-istă este lichidarea companiei. Acest lucru se întâmplă după ce în 2012 guvernarea PSD-istă a preluat o companie restructurată, fără datorii (4,8 mild. lei, reprezentând datoriile istorice, au fost ‘șterse’), o companie care în 2012 realiza un profit de 37 mil. lei. Astăzi, Guvernul se pregătește să o lichideze. Bineînțeles, în stilul deja cunoscut, Guvernul Ponta va transfera responsabilitatea falimentării CEH către altcineva, de ce nu către FMI, BM, CE, inoculând această percepție absurdă prin activul PSD Hunedoara (un sondaj efectuat de o publicație locală din județul Hunedoara arată că responsabili pentru situația de la CEH sunt: 70% FMI, 20% parlamentarii județului, 5% conducerea CEH, 5% Guvernul României?)”, a declarat Lucian Bode, fost ministru al Economiei în 2012.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei. Dar,a sta înseamnă divizarea CEH şi, cel mai probabil, sfârşitul pentru industria extractivă.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare extrem de grave şi abia se mai menţine pe linia de plutire.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.