MS interzice exporturile paralele pentru anumite medicamente

Ministerul Sănătăţii interzice până la finele anului exporturile paralele pentru anumite medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare, potrivit unui Ordin de ministru. 
Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a afirmat, pentru Realitatea.net, că având în vedere scăderea preţurilor la medicamente de care se vorbeşte în ultimele două luni, care probabil va fi pusă în practică de la 1 sau 15 iunie, va duce preţurile din România din nou la nivelul mimin european, iar riscul de export paralel va creşte exponenţial.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană permite doar două interdicţii consecutive, o eventuală prelungire a interdicţiei putând fi făcută doar prin acord.”Şi mai grav este faptul că alte sute de medicamente ieftinte trebuie să scadă din nou preţul devenint nerentabile”, a spus acesta, explicând că aceste produse farmaceutice vor fi scoase din fabricaţie.

Aceste medicamente au înlocuitori dar care au un preţ mai ridicat. „Astfel, pacientul va plăti mai mulţi bani din buzunar”, a afirmat Dragoş Damian.

În principal, este vorba de medicamente oncologice, pentru bolile rare şi produse famaceutice noi, introduse recent la compensare.

Principala problemă este reprezentă de faptul că, deşi pare o soluţie pentru a stopa exporturile paralele de medicamete, această măsură nu se poate aplica decât pe termen scurt, întrucât ar putea principiul liberei circulații a bunurilor, prevăzut de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Începând din luna aprilie a anului 2013, autorităţile au luat decizia de interzice exporturile de anumite medicamente, în condiţiile, având un preţ mai mic decât în alte state ale Uniunii Europene, aceste medicamente au luat drumul Europei, iar pacienţii români nu mai aveau de unde să le cumpere.

Din anul 2009, producătorii şi distribuitorii farmaceutici au atras atenţia că preţurile mici impuse de Ministerul Sănătăţii (la nivelul minim din 12 țări de referință din Uniunea Europeană) fac ca exporturile paralele să fie tentante pentru distribuitori. Exportul paralel este un fenomen în totalitate legal, în condiţiile în care România face parte din Uniunea Europeană şi respectă principiul liberei circulaţii a bunurilor.

„În contextul discontinuităților grave apărute pe piața din România în ceea ce privește aprovizionarea cu anumite medicamente a fost emis Ordinul ministrului sănătății nr. 456/2013 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România”, conform Ministerului Sănătăţii.

Prin acest act normativ a fost suspendată distribuția unui număr limitat de medicamente în afara teritoriului țării noastre, pentru o perioadă determinată.

Ministerul Sănătăţii afirmă că prin această măsură a fost soluționată situația critică provocată de lipsa unor medicamente (în special oncologice) de pe piață.

Reprezentanţii Ministerului mai precizează că având în vedere faptul că, în prezent, prețurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală sunt calculate la un nivel minim din 12 state europene, în absența acestei reglementări, ar fi reluată distribuția masivă a medicamentelor din listă în afara teritoriului țării, ceea ce ar conduce din nou la o criză în farmaciile româneşti.

„Pentru a preîntâmpina apariția unor noi discontinuități ale medicamentelor din lista anexă a Ordinului nr. 456/2013, în vederea asigurării continuității tratamentului pentru pacienți, aspect de importanță vitală, prezentul proiect de act normativ prevede prorogarea termenului de instituire a măsurii suspendării temporare a distribuției medicamentelor din anexa la ordin pentru o perioadă de 6 luni, în vederea asigurării stabilității situației medicamentelor deficitare și a continuității tratamentelor prescrise de medici pacienților”, se arată în Ordinul MS.

Din informațiile Agenţiei Naționalea Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale distribuția medicamentelor în afara teritoriului României reprezintă un fenomen de amploare.

Aceasta este şi motivul pe care Ministerul Sănătăţii îl invocă pentru a nu încălca principiile pieţie libere, împreună cu faptul că medicamentele pentru care este interzisă distribuţia în afara ţării reprezintă o mică parte din totalul acestui fenomenu denumit „export paralele”, măsura fiind, de asemenea, justificată, pe motive de sănătate publică.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.