Guvernul trebuie să coreleze salariul minim cu cel mediu

0

Guvernul trebuie să încerce să coreleze salariul minim pe economie cu salariul mediu pe economie, iar în paralel să lucreze la modificarea, cât mai rapidă, a legislației privind Contractul Colectiv de Muncă și Dialogul Social, acestea fiind principalele măsuri de care este nevoie pentru ca în România munca decentă să ajungă o realitate, a declarat marți Petru Dandea, vicepreședintele CNS Cartel Alfa, cu ocazia Conferinței ‘European Decent Work – Decent Life Speakers Tour 2015’.

‘Corelarea salariului minim pe economie cu salariul mediu pe economie trebuie să se facă în sensul atingerii procentului de 50% între salariul minim și cel mediu, lucru care a fost recomandat și de Comisia Europeană. Guvernul nu are suficient curaj să demareze acest proces, deși productivitatea muncii e mai mare decât cifrele oficiale. Există o teamă provenită din lozinca: ^Corporațiile străine vor pleca din România dacă creștem salariul minim^. Noi nu am ajuns însă la un nivel al salariului minim care să le creeze probleme corporațiilor străine. În Croația, Polonia, Slovenia sau Slovacia salariul minim este mai mare decât în țara noastră, deci există marjă de creștere’, a spus Petru Dandea.

Potrivit acestuia, o altă măsură care ar trebui luată de Executiv pentru promovarea muncii decente se referă la modificarea cât mai rapidă a legislației privind Contractul Colectiv de Muncă și Dialogul Social.

‘Este necesar ca modificarea legislației privind Contractul Colectiv de Muncă și Dialogul Social să țină seama de recomandările Biroului Internațional al Muncii. Există un raport al Biroului transmis din toamna trecută Executivului, în care sunt solicitate aceleași lucruri pe care le doresc și confederațiile sindicale și patronale. Nu în ultimul rând, Guvernul ar trebui să renunțe la tipul de dialog social ^discreționar^ pe care îl practică la ora actuală, respectiv axarea pe întâlniri cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini. De la începutul anului și până acum, nu a fost organizată decât o singură întâlnire cu Consiliul Național Tripartit (CNT), lucru care nu este în regulă’, a mai spus vicepreședintele CNS ‘Cartel Alfa’.

Conferința ‘European Decent Work — Decent Life Speakers Tour 2015’ face parte din Proiectul ‘Muncă Decentă pentru o Viață Decentă’, care este finanțat de Comisia Europeană prin Programul de educație pentru dezvoltare EuropeAid.

Scopul principal al proiectului constă în informarea opiniei publice, a consumatorilor și a mass-media cu privire la realitățile legate de condițiile de muncă și de trai din țările în curs de dezvoltare și importanța solidarității internaționale în realizarea unor schimbări sustenabile la nivel global.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.