Alexandru Tomescu și Andrea Coen, concert la Ateneul Român

Share:

Violonistul Alexandru Tomescu și clavecinistul Andrea Coen vor susține miercuri un concert la Ateneul Român, cu ocazia Zilei Naționale a Italiei.

Potrivit unui comunicat al Filarmonicii „George Enescu”, transmis marți Agerpres, programul cuprinde lucrările: Preludio, Loure and Gavotte en Rondeau, Concertul nr. 7 în Fa major și Sonata nr. 4 de Johann Sebastian Bach, Toccata VII de Girolamo Frescobaldi și La Follia de Arcangelo Corelli.”Muzica poate construi legături între oameni care aparțin diferitelor popoare și culturi, de aceea am ales limbajul muzicii pentru a sărbători Ziua Națională a Italiei la București. I-am invitat pe doi dintre cei mai cunoscuți și iubiți artiști din Italia și România să interpreteze piese compuse de Johann Sebastian Bach și de doi dintre maeștrii italieni care l-au inspirat: Girolamo Frescobaldi și Arcangelo Corelli”, a declarat ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, în comunicatul citat.

Acesta este al doilea an când Alexandru Tomescu este invitat să susțină acest concert aniversar, eveniment organizat de Ambasada Italiei la București și Filarmonica George Enescu.

Biletele la concert pot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român.

Legătura dintre Alexandru Tomescu și cultura italiană este una strânsă și mult mai veche, în 1995 violonistul câștigând Concursul Internațional „Niccolo Paganini” de la Genova, Italia.

De-a lungul anilor, violonistul a consacrat multe ore de studiu diferiților compozitori italieni, totul culminând cu proiectul „Paganini — înger sau demon” prezentat în Turneul Național Stradivarius din 2011, când cele 24 de Capricii de Paganini — cântate fără întrerupere — au fost combinate cu scurtmetraje.

Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu Concertului nr. 2 de Niccolo Paganini se regăsește pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă Classica (Franța) la rubrica „Descoperirea lunii” în 1999.Anul trecut, Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul „Steaua Italiei” în grad de Cavaler pentru merite deosebite în promovarea culturii italiene.

Renumitul artist italian Andrea Coen are o carieră concertistică bogată în Italia, Europa, SUA și Japonia, susținând recitaluri la clavecin, orgă și piano forte, atât solo, cât și împreună cu diverse ansambluri vocale și camerale.

El este profesor de clavecin și instrumente vechi cu clape la Conservatorul de Stat din L’ Aquila (Italia) și a fost numit prim organist la biserica San Giacomo în Augusta (Roma).

În 2008, Andrea Coen a susținut recitaluri foarte apreciate la Fitzwilliam College, Cambridge, Ravenna Festival și Tokyo Opera City.

Înregistrările sale solo apar sub mărcile Stradivarius, Dynamic, EMI, Deutsche Harmonia Mundi, Denon, Musicaimmagine Records și Bongiovanni.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.