Irinel Popescu a adus la Filiași primul laparoscop

0

Renumitul chirurg Irinel Popescu a adus, marți, la Spitalul Orășenesc Filiași, cu ajutorul unor sponsori, primul aparat laparoscop. Profesorul Popescu a intrat și în sala de operații, alături de dr. Marius Sorin Scurtu, primul pacient fiind o filieșeancă, în vârstă de 54 ani.

“Spitalul de aici are o lungă tradiție, faptul că Filiașul a avut spital de la sfârșitul sec. XIX spune mult despre potențialul acestei localități. Eu am intrat prima dată în acest spital în 1971, ca student în practica de vară, deci sunt 44 de ani de atunci, era aceeași clădire și la Chirurgie lucrau doctorii Scafa și Costache care au făcut istorie în chirurgia Filiașului. Bolnava care așteaptă să fie operată știa că are nevoie de operație dar aștepta să fie operată laparoscopic, acum în secolul XXI nu se mai operează deschis și de aceea amâna singură operația chiar dacă pentru sănătatea ei era un pic riscant. E un act de generozitate față de chirurgia românească și mă bucur că a fost ales spitalul din Filiași mai ales că afectiv sunt implicat în tot acest proces. Lucrul cel mai important este că laparoscopia asta nu se face singură, chiar și cu cele mai performante truse din lume e nevoie de un chirurg care să știe să facă operația, care să știe să lucreze în laparosocpie. Mă bucur că la spitalul din Filiași există un astfel de chirurg și care cu singuranță de aici încolo, având trusa care îi trebuie, o va fructifica din plin și va efectua numeroase operații care altfel trebuiau trimise la Craiova, la București sau în alte părți, însă de acum înainte se vor putea face și aici”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

Chirurgul din Spitalul Filiași susține că pacienta s-a prezentat la urgență de mai multe ori din cauza colecistului însă a refuzat să fie operată clasic. “Este o pacientă de 54 ani cu o colecistită cronică. Dânsa a venit de mai multe ori la noi la Urgență cu colici biliare dar a refuzat intervenția clasică, dânsa optând pentru intervenția laparoscopică. Vorbind cu domnul profesor și știind că este dispus să ne ajute, am vorbit cu pacienta și ne-a spus că este dispusă să aștepte ziua de astăzi pentru intervenția chirurgicală”, a precizat Marius Sorin Scurtu.

“Astăzi, pentru noi, este o întâmplare deosebită, un lucru foarte important: se va face prima operație chirurgicală cu aparatul numit laparoscop. Meritul de a avea acest aparat în Spitalul orășenesc Filiași îl are domnul profesor Irinel Popescu care, împreună cu colaboratorii săi, au donat spitalului un aparat complet. Noi aveam de gând să achiziționăm un asemenea aparat din fondurile Consiliului Local numai că de fiecare dată ne-am lovit de lipsa fondurilor. Domnul doctor Scurtu, de când a ajuns la Filiași, mi-a cerut să îi aduc un asemenea aparat”, a susținut Nicole Stăncioi, primarul orașului Filiași.

În semn de recunoștință, directorul societății care a achizițional laparoscopul și l-a donat Spitalului Orășenesc Filiași a primit titlul de cetățean de onoare. De asemenea, profesorului Irinel Popescu i-a fost înmânată cheia orașului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.