Ponta vrea ca românii să investească în titluri de stat

0

Banii pe care persoanele fizice din România doresc să-i economisească își găsesc un loc excelent în titlurile de stat, garantate de Guvern la o dobândă care să țină cont de realitatea pieței, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, care a participat la lansarea Programului FIDELIS – emisiuni de titluri de stat pentru populație, derulat prin Bursa de Valori București.

„Am răspuns la o oră atât de timpurie invitației Bursei de Valori București pentru a încerca să facem publicitate pentru un instrument care nu a mai fost folosit în România. Înțeleg că în 2005 a fost o emisiune de titluri de stat pentru persoane fizice, dar nu prin Bursa de Valori. Deci, într-un fel, astăzi este o premieră absolută: titluri de stat care pot fi achiziționate de către persoanele fizice — un instrument pe care țările și economiile dezvoltate îl folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficiență. Noi nu l-am mai folosit până acum. Încercăm să explicăm persoanelor fizice că banii pe care vor să-i economisească își au un loc excelent în titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern cu o dobândă care să țină cont de realitatea pieței și, într-un fel, un mod de economisire pe care românii nu l-au mai folosit până acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii”, a explicat prim-ministrul.

Ponta a adăugat că acest instrument nu este, poate, cel care aduce cele mai mari câștiguri imediate, dar, în acest moment, „având creștere economică, având creșterea veniturilor, avem și o creștere a dorinței de economisire a populației”.

„Acum trebuie să facem doar cel mai important lucru într-o economie de piață și anume să facem publicitate. Oamenii să știe de existența acestui instrument. Fiind prima emisiune de acest gen, evident, e o sumă de testare doar, este foarte mică, dar sperăm ca oamenii să afle de acest instrument. Ne dorim să-l considere interesant, să merite să-și economisească banii în titluri de stat. Dacă acest prim eveniment își produce efectele și află nu doar cei care investesc de obicei, cei care sunt clienți obișnuiți ai băncilor, ci oamenii obișnuiți care vor să-și economisească o parte din banii pe care i-au câștigat, atunci, evident, că vom mări acest program și-l vom transforma într-un instrument folosit cât mai des de statul român, de către BVB și un instrument modern pe care românii trebuie să învețe să-l acceseze”, a spus premierul.

La eveniment au mai participat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, președintele BVB, Lucian Anghel, și directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.