Primarii arestați preventiv și-ar putea pierde mandatele

0

Primarii care sunt arestaţi preventiv mai mult de 3 luni, ar putea să-şi piardă automat mandatele. Asta prevede un proiect legislativ al unor senatori liberali, aflat acum la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Proiectul modifică Legea administraţiei publice locale. Aceasta prevede acum că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de 6 luni într-un an, relatează Romaniatv.net.

Proiectul de lege a fost în consultare publică până la începutul lunii mai. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată. Senatul va avea ultimul cuvânt în cazul acestei propuneri legislative.În prezent, legea prevede că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de şase luni într-un an pe motiv de boală, certificată, precum şi în cazul în care nu îşi exercită mandatul, în mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutive.

„Niciuna dintre ipotezele reglementate în prezent de lege nu acoperă situaţia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitării mandatului din cauza unei boli grave nu are legătură cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu încarcerarea pentru o pedeapsă privativă de libertate.

De asemenea, neexercitarea mandatului în mod nejustificat nu are nicio legătură cu ipoteza propusă de a fi reglementată, pentru că o asemenea exercitare trebuie să fie nejustificată, în timp ce reglementarea propusă este justificată de existenţa unor mandate de arestare sau de încarcerare”, au arătat iniţiatorii, în expunerea de motive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.