Deputații nu vor ca primarii arestați să-și piardă mandatele

0

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul de lege care prevede că primarii care sunt arestaţi preventiv mai mult de 3 luni îşi pierd  mandatele. 

Deputaţii au respins proiectul iniţiat de senatorii PNL Marius Bălu şi Marinică Dincă, care modifica Legea administraţiei publice locale şi care prevedea că primarii care au fost arestati pe o perioada mai mare de 90 de zile sau au fost incarceraţi pentru executarea unei pedepse privativa de libertate sa isi piarda mandatul, relatează Romaniatv.net.

Raportul de respingere al comisiei juridice si al comisiei de admistratie publica a fost adoptat cu 306 voturi pentru, cinci impotriva si trei abtineri.

În prezent, legea prevede că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de 6 luni într-un an.”Niciuna dintre ipotezele reglementate în prezent de lege nu acoperă situaţia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitării mandatului din cauza unei boli grave nu are legătură cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu încarcerarea pentru o pedeapsă privativă de libertate.

De asemenea, neexercitarea mandatului în mod nejustificat nu are nicio legătură cu ipoteza propusă de a fi reglementată, pentru că o asemenea exercitare trebuie să fie nejustificată, în timp ce reglementarea propusă este justificată de existenţa unor mandate de arestare sau de încarcerare”, au arătat iniţiatorii, în expunerea de motive.

Senatul este camera decizionala in acest caz.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.