Daniel Morar critică dur SRI

0

Fostul şef al DNA, Daniel Morar, lansează o serie de critici la adresa Serviciului Român de Informaţii. Morar, care este acum judecător al Curţii Constituţionale, afirmă într-un interviu pentru ziarul Adevărul că SRI şi-a depăşit cadrul legal când a ameninţat plenul Curţii în timpul dezbaterii legilor Big Brother. Morar califică de neacceptat şi de neînţeles declaraţiile reprezentanţilor SRI potrivit cărora Serviciul nu se retrage din câmpul tactic până la un verdict final în cazurile de corupţie.

Ameninţările lansate de SRI la adresa Curţii Constituţionale în legătură cu legile Big Brother au depăşit cadrul legal, lucru nepermis într-o ţară civilizată, susţine judecătorul CCR, Daniel Morar. Cel care a condus Direcţia Naţională Anticorupţie din 2005 până în 2012 explică într-un interviu cum vede legătura dintre SRI şi DNA.

Daniel Morar, judecător CCR: „Cât timp am condus DNA-ul, SRI a avut un rol… hai să nu-i spunem periferic, dar a avut un rol în limitele legii. Declaraţia unui reprezentant al SRI-ului că urmăreşte dosarul până la soluţionarea definitivă este de neacceptat şi de neînţeles”.

La sfârşitul lunii aprilie, generalul SRI Dumitru Dumbravă a declarat într-un interviu pentru site-ul juridice.ro:

Generalul Dumitru Dumbravă: „Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă, ulterior, ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.
Directorul SRI Eduard Hellvig a venit imediat cu explicaţii: „Vizaţi sunt magistraţii care ar putea încălca legea, ca să-i salveze pe infractori”. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis în 2005 ca serviciile de informaţii să monitorizeze inculpaţii trimişi în judecată, ca să prevină coruperea magistraţilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.