Liberalii cer demisia „urmăritului penal” Ponta

Copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga susțin că demisia lui Victor Ponta din funcția de prim-ministru este obligatorie și fac apel la șeful Guvernului să recurgă la acest gest pentru a evita o criză politică.

„Victor Ponta trebuie să demisioneze imediat, acuzațiile împotriva sa sunt incompatibile cu funcția de prim-ministru. Situația în care premierul Victor Ponta a ajuns, astăzi, face ca demisia din funcție să fie una obligatorie. Acest gest nu poate aștepta. Orice întârziere este de natură a pune România într-o postură ingrată în relația cu partenerii internaționali. Nu avem de a face cu tematică politică, așa cum încearcă să prezinte situația Victor Ponta, ci cu acuzații de o maximă gravitate, care, până la lămurirea lor, afectează grav credibilitatea internă și externă a Guvernului și fac, din această perspectivă, extrem de dificilă continuarea actului de guvernare, în condiții de eficiență și bună reprezentare”, afirmă Alina Gorghiu și Vasile Blaga, într-un comunicat remis, vineri, Agerpres.

Cei doi lideri liberali îi cer lui Victor Ponta să demisioneze, iar social-democraților le solicită să-l sfătuiască să ia această decizie.

„Facem apel la Victor Ponta să pună mai presus de dorința de a rămâne la putere interesele și imaginea României, să respecte funcția și instituțiile statului român și să demisioneze pentru a evita intrarea într-o criză politică. Demnitatea publică nu se poate negocia. Facem, totodată, apel la social-democrații care mai au o urmă de luciditate să-l sfătuiască pe Victor Ponta să renunțe la funcția guvernamentală. Dacă actualul prim-ministru se agață de scaunul de la Palatul Victoria, iar liderii PSD vor continua să ignore acuzațiile Justiției la adresa sa, atunci Ponta și PSD vor trebui să-și asume și responsabilitatea pentru criză politică”, arată Gorghiu și Blaga.

Ei conchid că „în actualul context, moțiunea de cenzură a PNL devine singurul demers democratic parlamentar prin care atitudinea sfidătoare la adresa românilor, a Justiției și a normelor democratice poate fi sancționată cu îndepărtarea lui Victor Ponta”.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică.

În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru, se arată într-un comunicat al DNA transmis Agerpres.

„Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru”, informează DNA

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.