Atragerea de investiții străine, prioritate pentru România

0

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă la Blaj că atragerea de investiții străine reprezintă o prioritate majoră pentru România, însă în egală măsură trebuie susținut și capitalul românesc.

„Fără îndoială că atragerea de investiții străine este o prioritatea majoră pentru România. În egală măsură însă trebuie să ne concentrăm și asupra susținerii capitalului românesc și a investițiilor autohtone care astăzi sunt din păcate în mare suferință”, a afimat șeful statului în cadrul manifestărilor prilejuite de „Bosch Innovation Day”, informează Agerpres.

Președintele a subliniat că inovația nu apare oricând și nici oricum, ci cu precădere acolo unde există liberă inițiativă și economie de piață.

„Garantarea proprietății, libertatea contractuală, ușurința de a iniția o afacere, libera concurență sunt elemente esențiale în ecuația inovării. Trebuie să promovăm și să protejăm aceste instituții ale economiei de piață pentru beneficiul nostru al tuturor”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că îmbunătățirea climatului investițional și creșterea transparenței, a stabilității și predictibilității fiscale și legislative trebuie să reprezinte o preocupare permanentă.

Iohannis a spus că nu trebuie să ne bazăm însă doar pe contribuția investitorilor străini în materie de cercetare, dezvoltare și inovare.

„Noi în primul rând avem datoria de a susține și acest domeniu. Este esențială pentru România creșterea cheltuielilor alocate cercetării și dezvoltării. De fapt este esențial să avem o strategie a guvernului în acest sens. De asemenea, este vital ca România să intensifice eforturile pentru îmbunătățirea competitivității economice”, a susținut președintele Iohannis.

El a apreciat că aderarea la zona euro poate fi un veritabil imbold în favoarea dezvoltării și a adăugat că stimularea dezvoltării economice poate deveni un ingredient esențial al competitivității.

Iohannis a mai spus că susține pe deplin colaborarea dintre mediul de afaceri și cel academic și că tocmai de aceea se bucură să vadă la evenimentul de la Blaj mulți studenți.

„Tehnologia se află în strânsă legătură cu educația și calitatea forței de muncă. Este important să fim cât mai productivi, însă productivitatea nu este doar apanajul tehnologiei și mai ales al cunoașterii și a activităților unui tip special de capital, capitalul uman”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că cei care investesc constant în cercetare și dezvoltare vor fi mult mai productivi și mult mai puternici.

El a opinat că inovația este esența dezvoltării și nu doar pentru firmele din domeniul tehnologic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.