Festival dedicat tradițiilor românești la Nicosia

Alianța Românilor din Cipru marchează împlinirea a 20 de ani de existență prin organizarea Festivalului „Ia Românească”, în zilele de 8 și 9 iunie, la Nicosia, eveniment desfășurat sub egida Ambasadei României în Cipru.

Acest festival va include o expoziție de costume populare românești, precum și o expoziție de pictură a elevilor de la Cercul de Desen al Școlii Românești din Nicosia și de la Gimnaziul de Artă Nr. 2 din București. Corul Școlii Românești din Nicosia va interpreta melodii în limba română și greacă, iar de la eveniment nu vor lipsi nici preparatele din bucătăria tradițională românească.

Atracția principală a festivalului este însă ia, bluza brodată manual cu motive abstracte, în culori vii, care l-a fascinat și pe celebrul pictor francez Matisse. Tabloul său ‘La Blouse Roumaine’ este expus la Muzeul de Artă Modernă din Paris.

Costumele populare românești prezintă o mare varietate de stiluri, în funcție de regiunea din care provin. Muntenia (Valahia) se remarcă prin broderii bogate în culori vibrante, uneori cusute cu fire argintii și aurii. Transilvania are un stil oarecum sobru în care negru este predominant. Tipice pentru Moldova sunt bundițele și iile brodate în culori vii. Iile din Maramureș au un volan atașat la umeri și la mâneci.

Expoziția costumelor populare și iilor tradiționale românești va putea fi vizitată la 9 iunie, între orele 15:00 — 20:00, în cadrul Sălii Casteliotissa din Nicosia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.