Grecia respinge planul de reforme propus de creditori!

Share:

Premierul grec Alexis Tsipras a respins vineri cu fermitate, în fața parlamentului, planul de reforme „absurd” propus în această săptămână Greciei de către creditorii săi, UE și FMI, declarându-se în același timp convins că un acord este „mai aproape ca niciodată”, relatează AFP.

Propunerea creditorilor înaintată miercuri liderilor greci de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cursul unei reuniuni la Bruxelles, a fost o „surpriză dezagreabilă”, a spus Alexis Tsipras.

‘Trebuie să o retragă’, a adăugat premierul grec în cadrul sesiunii extraordinare a parlamentului care are pe agendă informarea aleșilor statului privind stadiul negocierilor în curs de la 20 februarie .’Poporul grec ne spune: nu renunțați la cererile voastre rezonabile. Nu cedați în fața solicitărilor nerezonabile’, a declarat prim-ministrul, calificând drept încă ‘absurde’ măsurile propuse de creditorii țării sale, informează Agerpres.

Alexis Tsipras a subliniat totuși că, în ciuda divergențelor, încheierea unui acord este ‘mai aproape ca niciodată’. În această privință, a dat el asigurări, propunerea greacă, care are la bază constrângeri bugetare mai puțin dure, este ‘singura realistă’.

Acest acord trebui ‘să includă’ o clauză privind ‘viabilitatea datoriei’ grecești, a insistat premierul grec, în scopul de ‘a da o soluție definitivă în fața incertitudinii și a crizei’ în Grecia și în Europa. Acest aspect nu figurează în oferta de acord a creditorilor și constituie un punct de dezacord între creditorii înșiși, UE și FMI, potrivit France Presse.

În paralel, prim-ministrul a făcut apel la parlamentarii din toate partidele să susțină ‘efortul național’ al țării sale în vederea încheierea unui acord cu creditorii și ‘să spună clar dacă acceptă sau resping’ propunerea de acord făcută de UE și FMI. ‘Este momentul de a ne asuma responsabilitățile’, a mai spus Alexis Tsipras, încercând să obțină un consens în Parlament.

Am ajuns la un ‘moment crucial’, ‘în ultima linie dreaptă’ a negocierilor între Atena și creditorii săi, a spus el după decizia guvernului de joi de a amâna rambursarea sumelor datorate în iunie Fondului Monetar Internațional (FMI), ceea ce a creat surpriză în Europa și pe piețele financiare, notează AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.