Un acord de pace în Cipru, posibil lunile viitoare

0

Liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, nu este un”magician”, dar, cu un oarecare sprijin esențial, speră să poată pune capăt divizării insulei în lunile care urmează, a afirmat el vineri, la New York, în marja reuniunilor ONU, citat de AFP.

Liderul recent ales în fruntea Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută numai de Ankara, s-a întâlnit printre alții cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu care a discutat despre procesul de pace.

Mustafa Akinci, ales în urmă cu două luni, i-a făcut cunoscut optimismul său: „Nu sunt un magician și este greu de crezut că putem rezolva asta până la sfârșitul anului”, a declarat el.

„Dar sunt pregătit să vă spun că este vorba de o chestiune de luni, și nu de ani. Este ceea ce cred”, a adăugat Mustafa Akinci, care s-a întâlnit cu omologul său cipriot grec, Nicos Anastasiades, la sfârșitul lui mai, pentru o întrevedere neoficială.

În cursul acestei întâlniri, cei doi lideri au traversat împreună „linia verde” de demarcație între părțile de nord și de sud, la Nicosia, fapt ce a reprezentat o premieră importantă.

„Nu este un secret că nu mai avem despre ce să discutăm. Fiecare punct al chestiunii cipriote a fost negociat pe larg de mai mulți ani”, a adăugat Mustafa Akinci. „Acum avem nevoie de voință politică”, a mai spus el.

Diverse măsuri au fost luat în vederea apropierii între cele două părți ale insulei divizate în 1974, odată cu invazia turcă în treimea de nord a insulei, ca reacție la o lovitură de stat naționalistă ce dorea alipirea Ciprului la Grecia.

Printre aceste măsuri, au fost deschise noi puncte de trecere pentru a traversa „linia verde”, rețele de telefonie au fost armonizate, iar cele de energie electrică au fost conectate.

În cursul întrevederii cu secretarul general al Națiunilor Unite, Mustafa Akinci a solicitat expertiza ONU pentru a ajuta la curățarea celor 28 de câmpuri de mine din nordul Ciprului, după ce Grecia a făcut cunoscută poziția exactă a acestora.

„Este un proces inițiat de conducători, dar vom avea nevoie de ajutorul părților interesate”, a subliniat el, făcând aluzie la Turcia, Grecia, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Națiunile Unite și la cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, cărora li se va cere să susțină un acord de pace final prin intermediul unui sprijin politic și financiar.

Alegerea lui Mustafa Akinci la sfârșitul lunii aprilie, favorabil de multă vreme reconcilierii, a reanimat speranțele unei soluții de pace în Cipru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.