Un test online oferă o evaluare corectă a riscului de mortalitate

Un test care invită cititorii să răspundă la câteva întrebări simple (cum ar fi câte mașini dețin, cât de repede merg sau cu câte persoane locuiesc în casă) ar oferi o evaluare corectă a riscului de deces în următorii cinci ani, după cum susțin creatorii acestuia, relatează Financial Times.

Chestionarul online lansat joi permite cititorilor să își calculeze riscul de deces pe baza unor factori de sănătate și stil de viață puternic asociați cu mortalitatea.

Deși testul UK Longevity Explorer nu este prima astfel de încercare, creatorii săi suedezi de la Karolinska Institutet din Stockholm susțin că testul este mai riguros științific, având în vedere faptul că s-a bazat pe datele provenite de la aproape jumătate de milion de britanici.

Chestionarul — disponibil pe www.ubble.co.uk — se bazează pe analiza a 655 de factori legați de sănătate, stil de viață și demografie și a luat în calcul datele furnizate de 498.000 de persoane cu vârsta între 40 și 69 de ani. Persoanele incluse au participat la UK Biobank, un proiect de cercetare sprijinit de guvern care vizează îmbunătățirea înțelegerii bolilor și a cauzelor acestora.

Datele au fost colectate între 2006 și 2010, iar peste 8.500 de persoane au murit în următorii cinci ani. Acest lucru a permis cercetătorilor să identifice factorii asociați cu un risc mai mare de mortalitate în această perioadă.

Factorii cu cele mai puternice corelații au fost folosiți pentru realizarea chestionarului, care include 13 de întrebări pentru bărbați și 11 pentru femei. Numărul de întrebări a fost considerat suficient pentru o predicție puternică a riscului de mortalitate, potrivit unui articol publicat în revista de specialitate The Lancet.

Participanții la testul online primesc rezultatul exprimat procentual cu privire la riscul de deces în următorii cinci ani, dar și o cifră pe care autorii o numesc „ubble age” — vârsta la care riscul mediu la nivelul populației este cel mai apropiat de riscul la nivelul individului. O vârstă de „ubble age” mai mare decât vârsta reală a participantului la test ar implica un risc mai mare de deces.

Deși rezultatele sunt valabile doar pentru locuitorii din Regatul Unit cu vârsta între 40 și 70 de ani, riscurile sunt susceptibile de a fi similare la persoanele din alte țări dezvoltate cu o demografie și o situație financiară similare.

Ritmul mersului pe jos este unul dintre cei mai puternici indicatori ai riscului de mortalitate la ambele sexe, mai puternic decât obiceiul de a fuma sau decât alți indicatori referitori la stilul de viață. Spre exemplu, bărbații în vârstă de 40-52 de ani care au raportat un ritm mai lent de mers pe jos au un risc de 3,7 ori mai mare de a muri în următorii cinci ani decât cei care indică un ritm mediu, potrivit studiului.

Mai mulți factori socio-economici au corelații puternice cu mortalitatea — uneori mai puternici decât unii factori medicali, cum ar fi tensiunea arterială și pulsul. De asemenea, persoanele care dețin mai mult de un vehicul și cele care au un soț sau un partener tind să aibă un risc mai mic de deces în următorii cinci ani decât cei care nu se află în această situație.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.