Noul tratament pentru hepatita C, în câteva săptămâni

0
Aproape 5.000 de pacienţi şi-ar putea primi în câteva săptămâni noul tratament pentru hepatita C.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu, a declarat la emisiunea „Dincolo de Ştiri” că se poartă negocieri cu producătorii la Casa Naţională de Sănătate pentru ca tratamentul să poată intra pe lista de compensate şi gratuităţi. Ministrul dă asigurări că se va obţine cel mai bun preţ, pentru a beneficia cât mai mulţi pacienţi de tratament.

„Probabil la sfârşitul lunii să semnăm primele contracte. Vreau să precizez faptul că interferon free pentru hepatita C intră pe lista de compensate şi gratuităţi doar în urma negocierilor dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi producători. Pentru a trata cât mai mulţi pacienţi cu hepatită C, care nu au altă alternativă terapeutică, este nevoie să obţinem un preţ suportabil pentru România”, a declarat, la rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la Şcoala de vară jurnalism farmaceutic.

Potrivit lui Ciurchea, negocierile pentru introducerea terapiei fără interferon, prin contractele cost-volum, se poartă cu patru companii farmaceutice.

Potrivit calculelor CNAS, în prezent sunt 5.000 de pacienţi care au nevoie de aceste terapii noi şi care vor intra în primul val de tratament, pentru că nu au altă alternativă terapeutică, dar apoi va fi o altă grupă. În bugetul CNAS există fonduri pentru cei 5.000 de pacienţi.

„Sigur că dacă, pe parcursul derulării acestor contracte cost-volum, apar şi alţi pacienţi cu forme de hepatită care corespund primei grupe de tratament, ei vor fi incluşi în tratament fără niciun fel de probleme. Acesta este numărul de pacienţi cu care putem porni, cu condiţia ca preţul să fie unul accesibil”, a mai spus preşedintele CNAS.

El a precizat că un termen maxim pentru pacienţi să primească noul tratament ar fi sfârşitul lunii iunie, raportat la momentul semnării contractului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.