Rachete de croazieră americane, în Marea Britanie
În contextul tensiunilor cu Rusia, Marea Britanie ar putea accepta ca Statele Unite să amplaseze pe teritoriul ei rachete de croazieră, a declarat duminică pentru postul BBC ministrul britanic de externe, Philip Hammond.
El a subliniat că există ‘semne îngrijorătoare’ cu privire la intensificarea activității militare a Rusiei în estul separatist al Ucraine, astfel că Marea Britanie va examina avantajele și dezavantajele găzduirii unor sisteme americane de rachete cu rază medie de acțiune, informează Agerpres.
Șeful diplomației britanice a afirmat totodată că nu există ‘indicii clare’ cu privire la un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei, dar a apreciat că președintele Vladimir Putin își ‘menține toate opțiunile deschise’.
‘El (Putin) nu a exclus opțiunea militară, drept urmare, în discuțiile care vor avea loc la summitul G7 și la Consiliul European cu privire la prelungirea sancțiunilor, va trebui să transmitem un semnal clar rușilor că nu vom tolera nerespectarea obligațiilor pe care și le-au asumat la Minsk’, a continuat șeful Foreign Office.
Intervenția sa pe acest subiect survine după relatările conform cărora — ca răspuns la acțiunile prin care Rusia a încălcat dreptul internațional — Pentagonul intenționează să se retragă dintr-un acord încheiat cu Uniunea Sovietică pe vremea Războiului Rece, acord ce interzice ca pe continentul european să fie amplasate rachete nucleare cu rază medie de acțiune.
Totuși, Hammond a atras atenția să nu se comită acțiuni provocatoare la adresa Rusiei, mai ales că aceasta ‘are impresia că este atacată și încercuită’. ‘Cred că este normal să fim preocupați de modul în care rușii își dezvoltă ceea ce ei numesc doctrina războiului asimetric’, a mai subliniat șeful diplomației britanice, insistând că o eventuală amplasare a unor rachete americane cu rază medie de acțiune pe teritoriul britanic este deocamdată doar o idee ce urmează să fie evaluată.