Partidul lui Erdogan câștigă alegerile din Turcia, dar pierde majoritatea!

Share:
Partidul islamo-conservator al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a castigat alegerile parlamentare desfasurate duminica, insa a pierdut majoritatea absoluta pe care o detinea de peste 13 ani in Parlamentul de la Ankara, potrivit rezultatelor partiale publicate de presa turca. Partidul pro-kurd HDP a obtinut 78 de locuri in Parlament.

Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), care a castigat toate alegerile legislative incepand din 2002, a obtinut 41% din voturi, adica 259 de mandate din cele 550 ale Parlamentului, relateaza France TV Info, potrivit Mediafax.
AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) si Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, dreapta), care au obtinut 25%, respectiv 16,5% din voturi, adica 131, respectiv 82 de mandate. De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reusit sa treaca pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea in Parlament, obtinand 12,6% din voturi si 78 de mandate.
Prin urmare, partidul lui Erdogan va fi nevoit sa inceapa negocieri pentru formarea unei coalitii. Presedintele turc spera intr-o victorie zdrobitoare a partidului sau, pentru a putea amenda Constitutia.
Odata cu accederea in Parlament a partidului kurd HDP, planul AKP de modificare a Constitutiei Turciei va fi complicat. „Ne asteptam la un Guvern minoritar si alegeri anticipate”, a declarat mai devreme pentru Reuters, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul AKP.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.