Ponta îl acuză de ipocrizie pe Iohannis
Premierul Victor Ponta a declarat duminică, după ședința liderilor coaliției de guvernare, că îl va informa în continuare pe președintele Klaus Iohannis despre sistemul moștenit de la Traian Băsescu şi a îndemnat la mai puţină lipsă de ipocrizie când i se cere demisia, în condiţiile în care inclusiv şeful statului era trimis în judecată în momentul în care a candidat pentru prima funcţie în stat.
„Vineri am avut o discuție extrem de civilizată și instituțională cu domnul Iohannis. Îi înțeleg poziția politică și instituțională, dar în același timp mi-am făcut datoria să-l informez și îl voi informa în continuare, în baza cunoștințelor extrem de aprofundate pe care le am, despre ce sistem am moștenit de la Traian Băsescu și despre ce trebuie să facă acest președinte al tuturor românilor ca acest sistem să funcționeze mai bine, să nu mai producă abuzuri, să nu tot dea greșeli și rateuri care influenţează viața unor oameni”, a spus Victor Ponta, la Parlament, potrivit Romaniatv.net.
El a susținut că respectă toate opiniile politice, indiferent cât sunt de politizate, legate de ce trebuie să facă în continuare, însă a atras atenţia asupra faptului că acuzaţiile aduse de DNA nu sunt dovedite.
„Haideți să fim mai puțin ipocriți. Domnul Iohannis a candidat și a fost ales președinte al României fiind trimis în judecată la ÎCCJ, nu acuzat”, a completat premierul.
Totodată, Victor Ponta a precizat că ideea de criză politică este indusă în mod eronat cetăţenilor: „S-a vorbit despre criză politică. Nu suntem într-o criză politică. O țară fără guvern și fără majoritate parlamentară care înțeleg că ar trebui să meargă la alegeri anticipate, aceea este o țară în criză politică, fără niciun plan național de asigurare a stabilității noastre, fără nicio perspectivă de a adopta în următoarele două săptămâni așa cum aveam prevăzut: Codul Fiscal, Legea alegerilor parlamentare, încheierea acordului cu FMI și Comisia Europeană, Masterplanul de transport. Toate aceste lucruri le aruncăm în aer. Aceasta este o criză politică, nu cea prin care o majoritate care funcționează și un guvern care își face datoria față de cetățeni și care n-a greșit. Ca prim ministru, nu am făcut și nu m-a acuzat nimeni de nimic rău”.
Premierul a adăugat că demisia ar fi pentru el, personal, și pentru familia sa „cel mai simplu lucru”, dar că „nu vrea să fie complice” la schimbarea guvernului și a majorității prin decizia unui procuror.
„Demisia ar fi pentru mine personal și pentru familia mea cel mai simplu lucru. Nu mi-am dorit să am o discuție cu fiul meu de 12 ani căruia să-i spun că s-ar putea să ajung în închisoare pentru că sunt prim ministru și pentru că politic am altă părere decât niște oameni. În același timp, cred că schimbarea Guvernului, schimbarea majorității parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezintă un precedent îngrozitor pentru viitorul acestei țări și eu nu vreau să fiu complice la așa ceva”, a afirmat premierul.