Strategia Naţională de Apărare, trimisă la Parlament

0

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării către Parlament pentru a fi adoptată, arătând că una dintre principalele noutăți ale acestui document îl reprezintă conceptul de securitate extinsă.

„Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei Naționale de Apărare către Parlament pentru adoptarea acesteia în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului”, a spus Iohannis, la Cotroceni.

El a precizat că Strategia Națională de Apărare a Țării se intitulează „O Românie puternică în Europa și în lume”.”Am gândit strategia ca un document integrator care oferă viziune şi direcţie în materie de securitate naţională. Viziunea mea e o Românie puternică în Europa şi în lume, care înseamnă trei lucruri: o ţară care îşi apără cetăţenii, simbolurile, bunurile şi resursele naţionale, care ştie să îşi protejeze patrimoniul, care pune prioritate pe educaţie şi sănătate.

Toate acestea presupun continuitate în angajamente şi predictibilitate în acţiuni. În aceasta constructie, parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii externe şi de securitate.

Una dintre principalele noutăţi ale strategiei e conceptul de securitate naţională extinsă. Nu e privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor ce ţin de ordine publică, economie, infrastructură, sănătate, mediu, cultura, toate au impact asupra securităţii naţionale”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.