Votul deputaților în cazul Ponta se va reflecta în raportul MCV

Share:

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a afirmat marți că votul din Camera Deputaților pe solicitarea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta se va reflecta în mod cert în viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare.

„În mod cert. Comisia Europeană și noi știm foarte bine: aderarea României la UE în 2007 a fost acceptată de către statele membre ale UE printr-o serie de condiționalități care au fost impuse în primul rând și sistemului judiciar. Și el a făcut în ultimi ani (…) eforturi extraordinare pentru a demonstra, pentru a dovedi că am asistat și asistăm în continuare la o reformare a sistemului judiciar”, a spus Livia Stanciu, la Parlament, întrebată dacă crede că votul în cazul Ponta va fi reflectat în viitorul raportul MCV.

Întrebată cum comentează votul dat marți de Camera Deputaților în cazul premierului Victor Ponta, ea a răspuns: „În termeni politici nu îmi cereți, nu sunt politician în primul rând și nu îmi cereți să îmi prezint un punct de vedere pe acest considerent”.

Ea a subliniat că problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparține Parlamentului.

În opinia sa, „sunt pure speculații” declarațiile premierului Ponta potrivit cărora ordonanța procurorului vine ca urmare a votului dat în cazul Șova și a cazului Mariana Rarinca. „Din punctul meu de vedere sunt pure speculații și cred că și dvs și orice om de rând poate să facă o evaluare a unor astfel de susțineri făcute de către premier, care nu au în spatele lor eventuale probe care să îi fundamenteze această susținere, astfel încât cred că trebuie să fie luate ca atare și apreciate ca atare de fiecare cetățean”, a spus Stanciu.

Pe de altă parte, întrebată dacă este posibil să se ia măsura controlului judiciar în cazul premierului, președintele ÎCCJ a arătat că această măsură este aplicabilă oricărui cetățean, inclusiv premierului.

„Orice cetățean al acestei țări și premierul este tot un cetățean al acestei țări. Știți foarte bine ce am spus că nimeni nu este mai presus de lege. Câtă vreme legea prevede și această măsură preventivă, este aplicabilă oricărui cetățean. În rest, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să își fundamenteze măsura pe care o dispune pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”, a explicat Stanciu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.