Leonardo Padura câștigă „Prințul de Asturias pentru Literatură”

0

Scriitorul cubanez Leonardo Padura, cunoscut pentru seria sa de romane polițiste avându-l ca erou principal pe detectivul Mario Conde, a fost distins cu premiul „Prințul de Asturias pentru Literatură” 2015, la care au candidat 27 de autori din 17 țări, relatează miercuri EFE.

Padura (Havana, 1955), considerat cel mai relevant scriitor cubanez pe plan internațional și care deține naționalitatea spaniolă din 2011, s-a impus în voturile finale ale juriului în detrimentul scriitorului japonez Haruki Murakami și poetului sirian Adonis.

Autorul cubanez a lucrat ca scenarist, ziarist și critic până la recunoașterea sa internațională cu o serie de romane polițiste avându-l ca personaj principal pe detectivul Mario Conde din care fac parte titluri precum ‘Pasado perfecto’, ‘Vientos de cuaresma’, ‘Máscaras’, ‘Paisaje de otońo’, ‘Adiós’, ‘Hemingway’, ‘La neblina del ayer’ și ‘La cola de la serpiente’.

Seria a fost tradusă în numeroase limbi străine și a fost distinsă cu premii precum Café Gijón 1995, el Hammett 1997, 1998 și 2005, premiul de las Islas 2000 și Brigada 21.

Padura este și autorul romanelor ‘La novela de mi vida’ și ‘El hombre que amaba a los perros’, o reconstrucție a vieților lui Trotsky și Ramón Mercader, care a obținut premiul criticii în Cuba, unde în 2012 a fost distins cu Premiul Național al Literaturii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.