Un parazit este vinovat de dezvoltarea unor boli mintale

Studii epidemiologice recente realizate de mai multe echipe de cercetători americani au pus în evidență că parazitul ‘Toxoplasma gondii’ (T. gondii) poate altera capacitățile cognitive și duce, în timp, la manifestarea unor boli mintale cum este, de pildă, schizofrenia, informează kdramastars.com, preluat de Agerpres.

Disease Control and Prevention (CDC) din SUA estimează că peste 60 de milioane de persoane din această țară ar putea fi infectate cu acest parazit.

Probabilitatea de a prezenta astfel de simptome de infecție este mică pentru cei mai mulți oameni, însă cei cu sistem imunitar slăbit ar putea dezvolta o boală numita toxoplasmoză, provocată de mai mulți factori între care și T. gondii, care poate duce la orbire, la simptome asemănătoare gripei, la tulburări ale dezvoltării fetale, la avorturi spontane și, în unele cazuri extreme, chiar la moarte. De regulă, toxoplasmoza se transmite la om prin consumul de fructe și legume nespălate sau de carne insuficient tratată termic, precum și prin contactul cu fecalele pisicii la curățarea litierei.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu publicat recent, acești paraziți pot fi asociați, de asemenea, cu unele boli mintale, scrie revista Time.

E. Fuller Torrey de la Stanley Medical Research Institute, împreună cu dr. Robert H. Yolken de la Stanley Laboratory of Developmental Neurovirology din cadrul Școlii de Medicină a Universității Johns Hopkins au studiat legătura probabilă dintre parazit și boli mintale cum sunt schizofrenia și tulburarea bipolară.

Noi cercetări publicate în revista ‘Schizophrenia Research’ investighează dacă deținerea unei pisici în copilărie este relativ mai frecventă în familiile în care copilul devine, mai târziu, grav bolnav mintal.

Autorii studiului au afirmat într-o declarație că „deținerea unei pisici în copilărie a fost prezentată în trei cercetări ca fiind semnificativ mai frecventă în familiile în care copilul a fost diagnosticat, mai târziu, cu schizofrenie sau cu altă boală mintală gravă”.

Publicația ‘Tech Times’ a remarcat că rezultatele cercetării susțin concluziile unui alt studiu, care a fost prezentat în revista ‘Acta Psychiatrica Scandinavica’, conform căruia persoanele infectate anterior cu parazitul T. gondii sunt de două ori mai vulnerabile la dezvoltarea unei schizofrenii. Nu se cunoaște încă dacă există vreo legătură geografică între ubicuitatea toxoplasmozei și prevalența schizofreniei, scrie kdramastars.com.

Franța are o prevalență ridicată a persoanelor infectate cu toxoplasmoză și, de asemenea, are un procent cu 50 la sută mai mare de schizofrenie decât, de pildă, cel din Anglia.

Totuși, Torrey recomandă menținerea în casă a pisicilor de companie și, de asemenea, păstrarea litierei lor acoperite atunci când nu este folosită, în scopul de a preveni răspândirea parazitului T. gondii.

CDC îi încurajează pe proprietarii de pisici să curețe litiera pisicii în fiecare zi, pentru a împiedica parazitul T. gondii să se transmită. În plus, proprietarii de pisici ar trebui să evite hrănirea pisicilor cu carne insuficient gătită sau crudă.

În ceea ce privește curățarea cutiei cu nisip, femeile gravide ar trebui să evite să facă această activitate sau cel puțin să poarte o pereche de mănuși de unică folosință atunci când ating litiera iar apoi să se spele bine pe mâini cu apa și săpun, scrie kdramastars.com.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.