Premieră națională la Polisano. Intervenţii de plastie mitrală cu sistemul „Cor-Knot”!
Victor Costache, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică de la Spitalul Polisano Sibiu a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că spitalul sibian a facut un parteneriat cu New York State University, în vederea lansării primului program de chirurgie valvulară minim-invazivă din Transilvania.
Programul constă într-un schimb de know-how în domeniu şi a fost lansat prin realizarea în premieră pentru Transilvania a primelor intervenţii de plastie mitrală, efectuate de echipa Heart Team a Spitalului European Polisano.
Dr. Costache a prezentat primele trei intervenţii de plastie mitrală cu sistemul „Cor-Knot”, precizând că o astfel de intervenţie s-a mai făcut doar la o clinică privată din Bucureşti, de către o echipă de medici din Italia, dar că la o astfel de intervenţie nu a mai fost folosit până acum sistemul „Cor-Knot”.
„La o astfel de intervenţie incizia se face printre coste, nu se taie pe lungimea sternului ca la o operaţie clasică, iar acest sistem „Cor-Knot” permite medicului să nu mai facă noduri pe parcursul intervenţiei. Avantajele sunt o durată mai scurtă a intervenţiei, o incizie mult mai mică ascunsă sub san şi o perioadă de recuperare mult mai scurtă”, a declarat dr. Victor Costache.
Noua intervenţie a fost realizată alături de şeful catedrei de chirurgie cardiovasculară al New York State University, prof. Dr. Charles Lutz şi de echipa sa.
Prin intermediul acestui program, pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni ale vâlvelor inimii vor putea beneficia de intervenţii minim-invazive de reparare a vâlvei naturale, fără să mai apeleze la proceduri de chirurgie clasică pentru înlocuirea vâlvei. La o astfel de boală frecvenţa este insuficienţă mitrală, care netratată, duce la mărirea ventriculului stâng şi scăderea funcţiei de pompă, cu apariţia insuficienţei cardiace, boală care determina o calitate scăzută a vieţii şi mortaliltate crescută pe termen mediu şi lung.
Programul a fost lansat prin realizarea celor trei intervenţii la pacienţi cu vârste cuprinse între 50-60 de ani, de către Echipa Inimii – Heart Team, alcătuită după model european, din chirurgi cardiovasculari şi cardiologi intervenţionişti de renume internaţional: Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, Dr. Nicolae Florescu, şeful Secţiei de Cardiologie Intervenţională şi Dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie Intervenţională, împreună cu anestezişti şi cardiologi clinicieni. Medicilor Polisano li se va alătură o echipa medicală din New York, alcătuită din Dr. Charles Lutz, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Universitar New York, cu 22 de ani de experienţă profesională în acest domeniu şi Dr. Sorin Topor, şeful Secţiei de Anestezie din cadrul Spitalului Universitar New York, medic român care profesează în străinătate de 20 de ani.
”Valoarea investiţională a programului este de peste jumătate de milion de euro şi constă în achiziţionarea instrumentarului necesar şi a unui echipament special conceput pentru o mai bună monitorizarea pre şi post intervenţii chirurgicale de acest gen” a declarat Remus Borza, preşedintele Grupului Polisano.
Pe lângă operaţiile realizate, parteneriatul va fi concretizat prin organizarea unor cursuri de vara susţinute de echipa de medici din New York în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.
Despre Spitalul European Polisano:
Înființat în anul 2013, Spitalul European Polisano din Sibiu este cea mai recentă și modernă investiție în domeniul medical din România, realizată prin prisma celor 20 de ani de experiență și activitate a grupului Polisano. Acesta face parte dintr-o structură integrată de centre de excelență în medicină și reprezintă o noutate pe piața serviciilor medicale din România, atât prin dotarea de excepție, cât și prin colaborările stabilite în premieră cu universități de medicină de prestigiu din Austria, Franța, Marea Britanie, Suedia, Statele Unite și Canada, dar și prin acordurile încheiate cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și cu Spitalul Clinic Județean Sibiu.