Numărul de pensionari a scăzut

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 14.000 de persoane în primul trimestru din 2015, față de trimestrul precedent, până la 5,332 milioane, iar raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 10 la 10, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Pensia medie lunară a fost de 890 lei, mai mare cu 5,1% față de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și fără contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 60,8% (comparativ cu 62,8% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 103,8%.

Potrivit datelor INS, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul București la 18 la 10 în județul Giurgiu.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă depășind 400 de lei (711 lei în județul Giurgiu față de 1.121 lei în Municipiul București).

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (73,5%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual — indemnizație socială), în primul trimestru din 2015, a fost de 588.000 persoane, din care 435.300 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 9,3% din totalul pensionarilor din această categorie, și 116.700 persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,4% din totalul acestora.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.