Poroșenko: În Ucraina avem un teritoriu ocupat și nu război civil!

Share:

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat joi că nu există niciun război civil în țara sa, în timpul unei vizite la Mariupol, bastion al guvernului în regiunea Donețk din estul țării devastată de conflict, relatează agenția DPA.

„Cei care se află pe teritoriul ocupat în situație de catastrofă umanitară, pentru mine sunt ostatici — ostaticii unui agresor care au dreptul la eliberare. Aceasta este datoria noastră sacră”, a afirmat Poroșenko în comentarii citate de Interfax-Ucraina. Poroșenko s-a abținut să-l numească pe agresor. Luna trecută, el a declarat la BBC că Ucraina poartă un „adevărat război” cu Rusia, amintește DPA.

Moscova susține cauza separatiștilor proruși din estul Ucrainei care luptă pentru independență, dar a negat cu tărie că le furnizează militari sau artilerie. Guvernul lui Poroșenko susține contrariul.

Președintele ucrainean a numit joi un nou guvernator pentru regiunea Donețk, Pavel Jebrivski, și l-a însărcinat să amelioreze viața civililor în ciuda conflictului mortal.

Jebrivski, anterior responsabil cu probleme de anticorupție în Procuratura Generală, va fi mai dur și mai naționalist decât fostul guvernator, care a fost concediat în aceeași zi, a declarat parlamentarul și consilier pentru politică de informare Oleksandr Brîhîneț. Fostul guvernator, Oleksandr Kihtenko, a fost un „mare susținător al cooperării cu partea ocupată din Donețk” și noua numire va fi în detrimentul discuțiilor cu rebelii, a scris Brîhîneț într-o postare pe Facebook.

Poroșenko a declarat în repetate rânduri că nu va negocia cu rebelii, pe care guvernul ucrainean îi consideră teroriști. Mariupol — al doilea cel mai mare oraș din regiunea Donețk situat la circa 100 km sud de orașul omonim, capitala controlată de rebeli — a fost scena unor lupte intense între armata ucraineană și separatiști în ultimele luni în ciuda unei încetări a focului semnate în februarie la Minsk.

Misiunea independentă de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat miercuri într-un comunicat că a observat „un număr crescut de încălcări ale încetării focului” în nordul regiunii Donețk.

La începutul acestei săptămâni, o barcă de patrulare a grănicerilor ucraineni la Mariupol, oraș port la Marea Neagră, a explodat și s-a scufundat ucigând un membru al echipajului.

Peste 6.400 de persoane au fost ucise în conflict din aprilie 2014, potrivit ONU. Rebeliunea a izbucnit după demiterea fostului președinte prorus ucrainean pe fondul unor proteste de masă la Kiev cerând legături mai strânse cu Uniunea Europeană, mai amintește DPA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.