Rusia denunţă prezenţa militară americană în România

0

Kremlinul critică planul SUA de a desfăşura sisteme de rachete cu lansare verticală în România şi Polonia. Potrivit Moscovei, aceasta ar fi o „încălcare directă a Tratatului INF”. La rândul său, Washington-ul afirmă că autorităţile ruse nu-şi respectă angajamentele cu privire la controlul armamentului, neproliferarea acestuia şi dezarmarea.

Ministerul rus de Externe se declară foarte îngrijorat de „planurile Statelor Unite de a desfăşura, în România şi Polonia, sisteme de rachete cu lansare verticală, capabile (în opinia sa) să lanseze interceptori de rachete Standard-3 (SM-3) şi rachete de croazieră cu rază medie de acţiune (de tip) Tomahawk”. „Desfăşurarea acestor sisteme de rachete va reprezenta o încălcare directă a Tratatului INF”, subliniază Kremlinul într-un comunicat citat de agenţia rusă de stat Tass şi preluat de Mediafax.

Autorităţile de la Moscova afirmă, totodată, că „dronelor de atac”, pe care Statele Unite le fabrică de ani de zile, le este aplicabilă definiţia din Tratatul INF a rachetelor de croazieră cu lansare de la sol, mai ales din perspectiva a ceea ce se înţelege prin termenul „vehicul de livrare”, oficializat într-un schimb de note între guvernele sovietic şi american în mai 1988.

„Demne de remarcat sunt declaraţiile unor oficiali de la Pentagon, potrivit cărora Statele Unite analizează opţiunile unui răspuns militar faţă de „încălcări” ruseşti, inclusiv posibilitatea desfăşurării lângă frontierele noastre a unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, interzise prin Tratatul INF”, afirmă ministerul. „Este clar că o asemenea acţiune ar echivala cu distrugerea completă de către Statele Unite a regimului Tratatului INF, cu toate consecinţele care decurg”, avertizează Moscova.

Tratatul asupra Forţelor cu rază medie de acţiune (INF), încheiat în 1987 de către Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică, interzice rachetele nucleare şi convenţionale balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Departamentul de Stat american acuză Moscova că şi-a încălcat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin tratat.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.