Londra și-a retras spionii

Marea Britanie a fost constrânsă să retragă spioni din unele țări după ce Rusia și China ar fi avut acces la documente ultrasecrete sustrase de fostul consultant american Edward Snowden, menționează Sunday Times.

Înalți responsabili ai guvernului și ai serviciilor de informații britanice au declarat pentru publicația citată că a trebuit să fie retrași agenți din țări ostile după ce Rusia ar fi fost în măsură să decripteze peste un milion de dosare.

‘Rusia și China au aceste informații. Aceasta semnifică faptul că a trebuit să fie retrași agenți și modurile noastre de operare fiind cunoscute a încetat colectarea de informații esențiale’, a declarat pentru Sunday Times o sursă din Downing Street.

Alte surse guvernamentale citate de ziar au afirmat că China a avut de asemenea acces la documente ce conțin tehnici ale serviciilor de informații ale Marii Britanii și SUA, ceea ce a provocat teama că spionii acestor țări ar fi putut fi identificați.

Edward Snowden, fost consultant al CIA și al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, s-a refugiat în Rusia după ce a transmis presei o enormă cantitate de documente secrete pentru a dezvălui amploarea programelor americane de supraveghere electronică și pentru a proteja libertățile individuale.

Snowden a afirmat că nici un serviciu de informații nu ar putea să decripteze documentele pe care le-a deținut. Dar o sursă din cadrul serviciilor de informații a declarat pentru Sunday Times: ‘Știm că Rusia și China au acces la materialele lui Snowden și că le vor studia timp de ani, căutând indici pentru a identifica potențiale ținte’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.