Tarik Aziz, înmormântat în apropiere de Amman

0

Fostul ministru de externe irakian Tarik Aziz a fost înmormântat sâmbătă la Madaba, la 35 de kilometri sud-vest de Amman, în prezența a sute de irakieni și iordanieni, potrivit unui corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului.

Fidel lui Saddam Hussein până la căderea acestuia în 2003, Tarik Aziz a încetat din viață pe 5 iunie, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din sudul Irakului, după mai mult de zece ani în închisoare.

Familia sa a obținut acordul autorităților de la Amman pentru înmormântarea lui în Iordania, însă rămășițele pământești au ajuns abia vineri seară, la bordul unui zbor comercial pe ruta Bagdad-Amman.

„Iordania (…) este onorată să îl primească pe Tarik Aziz și mândră că un mare om ca el doarme în pace în pământul nostru curat”, a declarat episcopul Maroun Laham care a celebrat ceremonia religioasă într-o biserică din centrul Ammanului.

„Aziz a făcut tot posibilul pe plan diplomatic să împiedice războiul din țara sa, distrugerea și fărâmițarea și s-a întâlnit cu papa în două rânduri înainte de 2003 pentru a-i cere să intervină ca să împiedice drama”, a adăugat el.

După ceremonie, cortegiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul Al-Khould, la periferia orașului Madaba.

Sicriul auriu învelit cu vechiul drapel irakian, cu trei stele simbolizând partidul Baas al regimului Saddam Hussein, a fost purtat de persoane care au strigat „Saddam, deschide ușa, vine unul din cei mai dragi ție” sau „Faceți să se audă vocea mea la Bagdad, noi toți suntem Abu Ziad”, supranumele lui Tarik Aziz.

Sute de irakieni și simpatizanți iordanieni, precum și membri ai familiei lui Tarik Aziz care locuiesc la Amman, au asistat la înmormântare.

Tarik Aziz a murit în urma unei crize cardiace după mai mult de un deceniu petrecut în închisoare. El suferea de mai multă vreme de probleme cardiace și respiratorii, de tensiune ridicată și diabet. Familia sa a cerut în repetate rânduri eliberarea lui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.