Manifestație la Donețk pentru încetarea bombardamentelor

0

Peste 200 de persoane s-au adunat luni la Donețk pentru a cere autorităților rebele încetarea tirurilor și a bombardamentelor îndreptate asupra acestui oraș, bastion al separatiștilor proruși în estul Ucrainei, transmite AFP.

Protestatarii, care au manifestat în fața sediului așa-zisului guvern al autoproclamatei republici populare Donețk, au fost locuitori ai unui cartier situat în apropiere de ruinele aeroportului care constituie în această zonă linia de demarcație între pozițiile rebelilor și cele ale armatei ucrainene.

În timpul acțiunii de protest, unii manifestații i-au acuzat pe luptătorii separatiști de stocarea de arme în cartierul lor, făcând astfel ca această parte a orașului să devină o țintă pentru soldații Kievului, în timp ce alții le-au cerut rebelilor să lanseze atacuri împotriva pozițiilor ucrainene la Piski și Avdiivka, două localități situate în apropiere de aeroport și de unde sunt lansate bombardamente asupra zonei în care ei locuiesc.

Luptele în jurul aeroportului din Donețk au început în mai 2014. După luni de confruntări intense, aeroportul a căzut în mâinile rebelilor în ianuarie 2015.

În pofida armistițiului, în vigoare de la mijlocul lunii februarie, mai multe incidente soldate cu victime au loc frecvent în estul ucrainean, unde peste 6.400 de persoane au pierit în conflictul care durează din aprilie 2014. În ultimele săptămâni, ostilitățile s-au intensificat în mai multe puncte de pe linia frontului, generând temeri privind o nouă escaladare a tensiunilor, în contextul în care eforturile diplomatice pentru relansarea procesului de pace prevăzut în acordurile de la Minsk au rămas până în prezent fără rezultate concrete.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.