Românii, în topul UE la frecvența fumatului în baruri!
Un eurobarometru special, publicat recent, aduce rezultate paradoxale pentru cei care studiază prevalenţa fumatului în România. La nivelul UE, 26% din cetăţeni sunt fumători, în scădere faţă de 2012, iar 20% sunt foşti fumători. Dar, deşi România nu este ţara UE cu cei mai mulţi fumători (27%, locul 11), la noi fumătorii sunt cei mai influenţi în spaţiul public.
România înscrie un record negativ la frecvenţa fumatului în baruri, fiind pe locul trei în UE după Cehia şi Grecia şi mult peste media europeană. În Marea Britanie, Ungaria sau Suedia fumatul este întâlnit în mai puţin de 10% din baruri. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fumatul în restaurante sau la locul de muncă, unde România se clasează pe locul doi în UE, după Grecia. România este ţara, după Bulgaria, unde există cele mai mari şanse pentru un cetăţean să vadă reclame sau promoţii la ţigări. În acelaşi timp, România este ţara europeană cu cei mai puţini ex-fumători, la noi fiind şi cei mai puţini fumători din UE care încearcă să se lase. Cu toate acestea, proporţia fumătorilor a scăzut în România cu 3% în ultimii trei ani. Majoritatea covârşitoare a românilor (73%) nu fumează în prezent.
În ciuda acestei majorităţi de nefumători, proiectul de lege care ar putea interzice fumatul în spaţiile publice rămâne blocat în Parlamentul României. Între timp, alte ţări se mişcă înspre decizia logică:
– din punct de vedere medical: restrângerea spaţiilor în care se poate fuma. Franţa va interzice din 1 iulie fumatul în locurile de joacă pentru copii din aer liber, iar China a interzis deja fumatul în restaurante, birouri şi în transportul public. În plus, amenzile pentru chinezii care fumează în apropierea spitalelor şi şcolilor vor creşte de la 1,6 dolari la 32 de dolari.