Casa Albă dezminte invitarea lui Netanyahu în SUA

Share:

Casa Albă a dezmințit marți relatarea apărută în aceeași zi într-un ziar israelian care a scris că președintele Barack Obama l-a invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să efectueze luna viitoare o vizită la Washington pentru a discuta despre programul nuclear iranian, transmite agenția Reuters.

Citând surse neprecizate din Departamentul american de Stat, cotidianul Yedioth Ahronoth a scris că cei doi lideri s-ar putea întâlni la Casa Albă pe 15 sau 16 iulie, după data de 30 iunie convenită de Iran și statele din G5+1 (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania) ca termen limită pentru definitivarea acordului legat de programul nuclear iranian, o chestiune ce a stârnit în ultima vreme numeroase divergențe între Administrația americană și guvernul israelian.

Acesta din urmă apreciază că acordul cadru convenit în luna aprilie la Lausanne de Iran și statele din G5+1 este inadecvat, în opinia premierului Netanyahu înțelegerea marilor puteri cu Iranul amenințând supraviețuirea Israelului, întrucât ea nu sistează complet activitățile nucleare ale Teheranului.

După ce Netanyahu a obținut la alegerile de pe 17 martie un al patrulea mandat de șef al executivului, responsabili americani și israelieni și-au manifestat speranța pentru o întâlnire israeliano-americană la nivel înalt. Dar deocamdată ‘nu a fost transmisă nicio invitație, deși există o așteptare ca cei doi lideri să se întâlnească la Washington’, a declarat agenției Reuters un oficial de la Casa Albă.

Biroul de presă al lui Netanyahu nu a reacționat deocamdată, dar responsabili israelieni au infirmat și ei posibilitatea unei astfel de reuniuni în viitorul apropiat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.