Fondurile pentru bebeluşi născuţi prematur, insuficiente!

Share:

Nou născuţii, în pericol. Şefii secţiilor de terapie intensivă din maternităţi sunt disperaţi pentru că Ministerul Sănătăţii a tăiat din finanţarea programului de îngrijire a bebeluşilor născuţi prematur.

Medici spun că banii puţini primiţi anul acesta nu vor ajunge nici pentru aparate, nici pentru medicamentele atât de necesare celor născuţi înainte de termen. Ţara noastră are cea mai mare rată a mortalităţii infantile, în condiţiile în care 1 din 10 copii se nasc înainte de termen. Astfel, în România 9 bebeluşi din o mie mor, de aproape trei ori mai mulţi decât media Uniunii Europene.
20 de mii de copii se nasc anual înainte de termen în ţara noastră. Mulţi dintre ei nu au nicio şansă la viaţă pentru că maternităţile nu sunt dotate cu aparatură performantă.

Miercurea trecută, părinţii copiilor născuţi prematur au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă. Simbolic, ei au mers 50 de metri cu respiraţia oprită pentru a recrea momentele prin care trec prematurii până ajung la terapie intensivă şi sunt resuscitaţi.

La fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an moare în ţara noastră. Astfel am ajuns să fim pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate infantilă. Dacă maternităţile ar fi dotate corespunzător, trei sferturi dintre bebeluşi ar putea fi salvaţi.

Avem 118 maternităţi de stat şi private în România, dar numai în 20 dintre ele pot fi trataţi nou născuţii în stare gravă.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.