MRU îl critică dur pe Ponta

Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al SIE, a declarat că deplasarea premierului Victor Ponta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, de la Baku, reflectă, într-o primă instanţă, o gafă diplomatică în materia reprezentării, dar, ceea ce reprezintă, de fapt, este un „plan sistematic de a lovi în preşedintele Klaus Iohannis” şi de a eroda relaţiile dintre Palatul Victoria şi Administraţia Prezidenţială.

 „Asistăm, de fapt, şi nu de ieri, de astăzi, la încercări sistematice ale premierului de a se elibera de ceea ce crede că este tutela preşedintelui în materia politicii externe. A mai făcut asta şi în relaţia cu domnul preşedinte Traian Băsescu, o face şi acum, pentru că premierul Ponta consideră că are mai puţină libertate, în contextul în care nu se exprimă complet, în materie de politică externă. Politicile externe se aranjază printr-o colaborare bună prin cele două etaje ala Executivului: Administraţia Prezidenţială şi Guvernul. Asistăm la o încercare pe care premierul Ponta o numeşte eliberarea de sub tutela preşedintelui Iohannis. Domnul Ponta e atât de îndrăgostit, e în amor fierbinte cu puterea, în general, iar faptul că mai există un termen constituţional, extrem de autoritar şi consistent legal, în materia politicii externe, îl deranjează. Domnia sa doreşte să fie singur în toată România, dacă se poate. Planifică ieşiri în Republica Moldova sau la Bruxelles, fără să aibă consultări prealabile cu preşedintele.

Ceea ce cere preşedintele Klaus Iohannis este responsabilitatea funcţiei care îl obligă pe premierul în funcţie să colaboreze strâns cu preşedintele, în materie de politică externă. Nu putem avea două voci diferite în materie de politică externă. Ceea ce face domnul Victor Ponta este o încercare disperată de a avea legitimitate, pentru că Europa şi-a închis porţile (…) Uniunea Europeană este construită pe o valoare esenţială: solidaritatea. Domnul prim-ministru Victor Ponta a căzut la acest examen elementar de morală politică: solidaritate”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.