Retrageri masive de bani din băncile grecești

0

Ieșirile din depozitele băncilor elene s-au situat, luni, la aproximativ 400 de milioane de euro (449 de milioane de dolari), din cauza temerilor privind incapacitatea țării de a-și achita datoriile, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Ieșirile din depozite s-au ridicat la 12,25 miliarde de euro în ianuarie, 7,57 miliarde de euro în februarie, 1,91 miliarde de euro în martie și 4,89 miliarde de euro în aprilie.

Accelerarea retragerilor din ultimele luni a fost provocată și de speculațiile privind introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, deși autoritățile de la Atena au dezmințit un astfel de scenariu.

Discuțiile dintre Grecia și creditorii săi în privința continuării susținerii financiare a țării au cunoscut duminică un nou eșec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată. Grecia trebuie să ramburseze, la 30 iunie, 1,6 miliarde de euro din împrumuturile FMI și riscă foarte mult să nu poată onora această scadență fără deblocarea a 7,2 miliarde de euro, suspendată de la începutul verii și condiționată de un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Europenii au decis luni un plan de urgenţă pentru a evita o panică bancară în Grecia dacă Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei până la sfârşitul săptămânii, afirmă Süddeutsche Zeitung, în ediţia de marţi.

Planul are ca scop să pregătească un ‘control al fluxurilor financiare’ provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, după modelul restricţiilor decise în Cipru în timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet începând din martie, explică ziarul german, fără a cita surse.

Dacă negocierile pentru salvarea Greciei de la un default rămân în impas, ar fi vorba ca ‘începând de săptămâna viitoare să se închidă băncile greceşti câteva zile’ pentru a le pregăti în vederea acestei limitări a tranzacţiilor, măsură ce ar trebui încă să fie aprobată de parlamentul grec.

În această ipoteză, adaugă Süddeutsche Zeitung, retragerile de la bancomate ar putea fi apoi limitate, chiar şi plăţile electronice realizate în Grecia, dar şi în afara ţării.

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a coborât, vineri, de la ‘CCC plus’ până la ‘CCC’ ratingul pe termen lung pentru primele patru bănci grecești, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank, care sunt prezente și pe piața din România, informează un comunicat al S&P.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.