Un danez este noul președinte al Adunării Generale a ONU

0

Adunarea Generală a ONU și-a ales luni noul președinte pentru un an: președintele parlamentului danez Mogens Lykketoft.

El îi va succeda în septembrie fostului ministru ugandez de externe Sam Kutesa. Lykketoft, care a fost singurul candidat, a fost ales prin aclamații, fără vot, notează AFP.

În virtutea sistemului de rotație în vigoare, președintele este de obicei preselecționat de grupurile regionale ale Adunării. Alegerea pentru acest post a revenit în acest an grupului țărilor occidentale. Lykketoft, 69 de ani, prezidează Folketing (parlamentul danez) din 2011. El a fost ministru de finanțe și apoi de externe între 1993 și 2001 în guvernele succesive conduse de Poul Nyrup Rasmussen, înainte de a-i succeda lui Rasmussen ca șef al partidului social-democrat.

El va prelua președinția Adunării Generale pentru a 70-a sesiune ce începe la 15 septembrie. Adresându-se Adunării după ce a fost ales, Lykketoft a citat printre prioritățile sale lupta împotriva schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă și respectarea drepturilor omului, promițând „să caute soluții pragmatice”.

La rândul său, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat în Lykketoft un „economist realizat, cu zece ani de experiență parlamentară și o mare înțelegere a provocărilor timpului nostru”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.