Dan Cristian Popescu: Ponta are de ales între demisie și sinucidere politică!

Domnule deputat Popescu moțiunea de cenzură a picat și, în consecință, Guvernul Ponta rămâne în funcție. Mai mult, vorbim de un Guvern condus de un premier care este urmărit penal. Ce credibilitate mai poate avea un asemenea Guvern? Ce credibilitate mai poate avea PSD, un partid care continuă să ducă un război fățiș cu Justiția?

În PSD sunt tensiuni destul de mari și acest aspect a putut fi observat, vineri, la votul moțiunii de cenzură.  Parlamentarii  Puterii nu au fost lăsați să voteze!  Din punct de vedere politic, faptul că parlamentarii PSD nu au fost lăsați să voteze arată că, nu mai există  deplină incredere între lider (Ponta)  și partidul său. Să ne aducem aminte cum în 2012, Victor Ponta reproșa parlamentarilor fostei majorități că „stau ca niște oițe în bancă”.

În ciuda faptului că moțiunea nu a trecut și Guvernul Ponta va rămâne în funcție, eu, personal, nu cred că Ponta va reuși să supraviețuiască ca premier prea mult timp. A trecut, ce-i drept, de șocul chemării la DNA când a luat la cunostinta că s-a început urmărirea penală, apoi s-a ascuns in spatele unei majorităti confortabile pentru a scăpa  de începerea urmăririi penale. Consecinţele pe plan extern vor fi grave, iar Victor Ponta a arătat că nu e un om de stat, ci e un fricos care s-a ascuns în spatele unei majorităţi.

Ați văzut că oamenii au început să iasă, spontan, în stradă. Este  evident că românii nu acceptă ca un lider politic, indiferent de numele său, să fie mai presus de lege. Cred că această presiune va crește și estimez că în cel mult două-trei săptămâni premierul Ponta își va da demisia.

Credeți că mai este posibil ca acest „incendiu” să mai poată fi stins de Ponta, pesediști și partenerii de guvernare ai acestora?

Situația tot mai tensionată din jurul acestui dosar se putea remedia dacă Ponta ar fi cerut în Parlament să se voteze pentru începerea urmăririi penale. Niciun lider al opoziției nu a spus că Victor Ponta este vinovat „sută la sută”. Sunt niște suspiciuni, destul de întemeiate, și numai prin începerea urmăririi penale acestea puteau fi demontate. Nevinovăția se dovedește în Justiție nu în Parlament!  Blocând acest demers în Parlament este evident că alegătorii vor spune, pe bună dreptate, că acesta are ceva de ascuns! Mai era, ce-i drept, și varianta ca Ponta să demisioneze, iar liderii PSD să numească un alt premier. Nu cred că era o problemă foarte mare pentru PSD în condițiile în care, și vineri s-a văzut, în Parlament, că PSD și aliații săi continuă să aibă o majoritate semnificativă. Au cam 100 de parlamentari în plus față de noi, cei de la PNL!

De altfel, cred că liderii PSD își vor da seama de efectul de bumerang al acestui demers și acest lucru va conduce la demisia lui Ponta. Pesediștii pierd foarte mult la capitolul imagine!  Ce s-a întâmplat vineri ne arată ca Parlamentul perseverează în a obstrucționa procesele din justiție și acest lucru afectează imaginea României pe plan extern.

Ați vorbit de posibila demisie a lui Ponta din fruntea Guvernului. Ce va urma, pe plan politic, după această ipotetică demisie?

Sunt două variante de luat în calcul. Prima ar fi că PSD va încerca să guverneze cu aceeași majoritate. Și a doua variantă ar fi cedarea guvernării către PNL și intrarea în opoziție. Ambele variante sunt, din punctul meu de vedere, la fel de posibile și, în consecință, trebuie înțeles că într-o democrație, niciun partid nu trebuie să se cramponeze de Putere. Acest guvern a suferit grave lovituri de imagine! In cei trei ani care au trecut de când Victor Ponta promitea ţării “cel mai cinstit guvern“, nu mai puţin de 13 miniştri au avut sau au probleme penale.

Gafele continuă și astfel am avut parte ,săptămâna trecută, de niște declarații absolut nefericite ale ministrului Transporturilor, Ioan Rus, care s-au soldat cu demisia acestuia. Se pare că în PSD spiritele sunt destul de încinse, nervii fiind întinși la maxim!

Cu toate aceste tensiuni existente în PSD, liderii noului PNL sunt departe de a pune bazele unei noi majorități, fie ea și una fragilă…

Acest lucru poate fi, din punctul meu de vedere, un merit, nu o bilă neagră, pentru că o nouă majoritate nu poate fi creată, în actuala conjunctură politică, decât cu sprijinul traseiștilor. Dacă liderii PNL s-ar baza pe atragerea unor traseiști din Parlament, vă spun că demersul de crearea a unei noi majorități nu ar fi chiar imposibil. PNL nu dorește să cumpere, cum se spune, voturi la bucată ca la piață! Pentru o politică credibilă și eficientă este nevoie să strângi oameni în jurul unor principii, nu în jurul unor alți oameni.

Poate fi o soluție varianta alegerilor anticipate?

Consider ca este o variantă bună, asta pentru că ar reduce, totodată, și numărul parlamentarilor. Mai mult, PNL a adoptat o rezoluţie prin care, pe lângă demisia premierului Victor Ponta şi a întregului Guvern, cere şi alegeri anticipate. Conform noului sistem cred că în viitorul Parlament vor mai intra doar trei partide. Vom vedea,atunci, pe cine vor dori românii la guvernare.

Este  singura soluţie cinstită, transparentă şi firească de ieşire din criza politică.

Sincer, domnule Popescu, credeți că va mai avea vreun cuvânt greu de spus în politica următorilor zece ani Victor Ponta?

Dacă Victor Ponta va demisiona și se va pune la dispoziția Justiției, iar în urma procesului se va demonstra că este nevinovat, revenirea sa la vârful politicii poate fi posibilă! Are o singură șansă și anume să arate că toate suspiciunile la adresa sa sunt nefondate! Prin faptul că blochează acest demers al Justiției, ascunzându-se în spatele unei majorități parlamentare, arată că are ceva de ascuns și că se teme!

Va supraviețui electoral PSD- în condițiile în care în 2016 vom avea alegeri locale și parlamentare – fără lideri de anvergura lui Ponta și Dragnea? Sau mai corect: își permite PSD să renunțe la acest tip de lideri extrem de influenți la nivelul organizațiilor teritoriale?

O competiție reală este benefică fiecărui partid! Un partid precum PSD, care are resurse umane consistente, nu poate fi afectat foarte puternic de plecarea unui președinte sau a unui președinte executiv. Există oameni care pot ocupa aceste poziții, chiar dacă nu au notorietatea și autoritatea în partid a celor care fac pasul înapoi. In cazul lui Ponta vorbim de o notorietate negativă, asta însemnand ca PSD va trage ponoasele.

Teoretic, este posibil ca Ponta să rămână premier până la trimiterea sa în judecată. După acest pas poate fi suspendat de președintele Iohannis. Ponta poate întinde coarda mult, dar nu cred că acest lucru ar fi în beneficiul PSD și implicit a sa ca lider politic. Ar fi un act politic foarte riscant care ar putea merge până la sinuciderea sa politică!

Vacanța parlamentară se apropie cu pași repezi. Se va detensiona atmosfera de pe scena politică după ce aleșii vor intra în vacanță?

O să fie o pauză folositoare pentru PSD, în care liderii săi își vor regândi strategia. Sper, însă, să nu se întâmple ceea ce bănuiesc și anume să fie pusă la cale o „nouă marțe neagră” , care vizează noi  modificari la Codul de Procedură Penală. Dacă ar fi adoptată o astfel de iniţiativă s-ar diminua semnificativ eficienţa DNA şi s-ar afecta în mod sever statutul procurorilor. Din ce am văzut în comisia juridică, mă tem că se încearcă forțarea unei sesiuni extraordinară în luna iulie.  Sper să le vină mintea cea de pe urmă și să nu facă acest lucru!

Care sunt pașii următori ai noului PNL? Vor putea liberalii să puncteze, electoral, decisiv în contextul în care Ponta, premier în exercițiu și președinte al PSD, este urmărit penal?

PNL va continua să ceră demisia premierului! Astfel, vom continua să ne menținem punctele de vedere și vom face demersurile de finalizare a fuziunii dintre PNL și PDL. Mai mult, vom pregăti cei mai buni candidați pentru alegerilor locale și parlamentare din 2016, pentru că finalul acestei povești sunt alegerile parlamentare, alegeri la care Ponta nu se va mai putea ascunde în spatele unei majorități. Va fi o resetare a scenei politice și cred că atunci va fi punctul terminus al carierei politice al lui Ponta. Asta în cazul în care va continua să se agațe de guvernare!

2016 va fi anul decisiv, epurarea clasei politice trebuie să vină din partea electoratului!

Și o întrebare de final: cum răspundeți celor care susțin că audierea lui Ponta și urmărirea sa penală în aceeași zi cu depunerea moțiunii de cenzură a PNL nu a fost, o coincidență, așa cum a spus Laura Codruța Kovesi?

Cred că lucrurile au stat diferit față de situația prezentată de Ponta și activul de partid. A fost o coincidență, forțată, de însuși Victor Ponta. Din informațiile prezentate în mass-media, Victor Ponta a fost sunat, luni, și întrebat când are timp să vină la DNA. Premierul este cel care a ales ziua de vineri. Special a ales ziua în care urma să fie depusă și moțiunea tocmai pentru a crea confuzie.

Ideea cu asocierea dosarului și motiunea de cenzură a fost preluată si dezvoltată de liderii PSD, în încercarea de a demonstra că a existat o înțelegere între procurorii DNA, PNL și chiar președintele Iohannis. Scopul fiind maximizarea șanselor moțiunii de cenzură pe fondul impactului și degringoladei provocate de situația lui Ponta.

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.