MFP, despre emisiunea de titluri de stat adresată populației

0

Emisiunea de titluri de stat adresată populației în cadrul programului Fidelis este un proiect pilot și, în funcție de cererea care va exista, va fi stabilită o strategie în privința următoarelor emisiuni, până în prezent solicitările fiind de reducere a valorii nominale și de emitere pe perioade mai lungi, a declarat marți directorul de trezorerie în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Ștefan Nanu.

„Am avut roadshow-uri în câteva orașe mari din țară. Am fost la Cluj, Timișoara, Iași, București. Primele zile, ca în orice perioadă de subscripție, nu sunt cele mai spectaculoase. Zilele acestea sunt zilele decisive din perspectiva subscrierii. În funcție de succesul emisiunii vom stabili o strategie în privința acestui instrument, cu ce frecvență le subscriem și la ce sume. Ne-au fost adresate solicitări care considerăm că sunt logice și fezabile să fie luate în considerare, pe viitor. De exemplu, reducerea valorii nominale, de la 1.000 de lei spre niveluri mai joase, astfel încât să ne adresăm persoanelor cu venituri și mai mici. Poate și la maturități vom schimba. Am primit solicitări de emitere a unor maturități mai lungi, vom vedea. Dobânda va sta în acel interval pe care l-am menționat și în prospect, respectiv 1,75% — 2,15%. În funcție de cât de mult va fi subscrisă emisiunea, la alocare vom stabili pe ce nivel de dobândă vom merge”, a subliniat Ștefan Nanu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă populația ar putea deveni cel mai important creditor pentru stat, șeful Trezoreriei a explicat că obiectivul unor astfel de emisiuni este acela de a dezvolta piața titlurilor de stat.

„Aceste instrumente sunt de economisire. Nu ne așteptăm ca oamenii să tranzacționeze aceste titluri de pe o zi pe alta. Sunt niște instrumente pe care populația le cumpără ca și modalitate de economisire. În toate țările dezvoltate, piețele de titluri de stat sunt făcute de investitori instituționali, nu de populație. Populația are o pondere marginală în totalul investitorilor”, a mai spus Nanu.

Emitent al emisiunii titlurilor de stat (programul Fidelis) este Ministerul Finanțelor Publice. Valoarea programului este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadența este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD și Raiffeisen Bank.

Perioada de ofertă este între 8 și 19 iunie, iar programul de subscriere este între orele 9,00 și 17,00 ale fiecărei zi lucrătoare, cu excepția ultimei zile, când va fi între 9,00 și 13,00.

Potrivit MFP, în cazul în care nu are deja un cont de brokeraj, investitorul trebuie să își deschidă unul prin încheierea unui contract de intermediere financiară cu un intermediar autorizat: fie una dintre băncile intermediare (BCR, BRD sau Raiffeisen), fie o societate de servicii de investiții financiare (care are dreptul să tranzacționeze la BVB).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.