„Păpușile vă prezintă moda de altădată”

0

Expoziția „Păpușile vă prezintă moda de altădată” a fost vernisată marți, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, prin intermediul a 60 de păpuși fiind reprezentate vestimentația și moda din perioada secolelor XVI-XX în Europa.

„Suntem deținătorii acestor păpuși datorită bunăvoinței și pasiunii unui colecționar brașovean de la care instituția noastră, Muzeul Județean de Istorie și Antropologie Prahova, le-a achiziționat în urmă cu câțiva ani, într-un număr impresionant, peste 130 de păpuși. Prima parte din acest număr, începând cu epoca preistorică, cu galii, romanii, se află în drum spre Muzeul Național de Istorie al României din București pentru o altă expoziție, 60 sunt aici la Brașov și cuprind perioada secolelor XVI-XX, iar la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Prahova au fost oprite câteva păpuși pentru programele educative cu elevii de pe perioada vacanței de vară”, a declarat la vernisajul expoziției, Marinela Peneș, managerul Muzeului Județean de Istorie și Antropologie din Prahova, informează Agerpres.

Directorul Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, dr. Ligia Fulga, a subliniat că păpușile din expoziție prezintă istoria costumului din Europa de acum câteva secole.

„Expoziția este cu atât mai interesantă cu cât aceste replici ne introduc într-o lume a modei, o lume care s-a modificat, s-a schimbat în timp. Avem și o secțiune în cadrul expoziției care prezintă moda din Brașov de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, respectiv anii ’30 — ’40, iar cei interesați pot veni să vadă moda acelor ani. Istoria costumului european are o bogată istorie interesantă și seducătoare. Păpușile sunt suport, sunt recuzită pentru ilustrarea acestui fenomen atât de fascinant care este moda”, a afirmat dr. Ligia Fulga.

Pe panouri sunt prezentate amănunte despre perioada de început a costumului, care punea corpul în evidență, costume care urmau linia corpului, purtarea perucii care a apărut în perioada Regelui Soare, cel care a suferit timpuriu de calviție și a apelat la perucă, perioadă când se ajunge la culmea fastului la curțile regale, iar păpușile cu dimensiuni cuprinse între 60 de cm până la statura unui om erau folosite pentru a promova moda de la curțile regale în toată Europa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.