BCE extinde finanțarea acordată băncilor grecești

Banca Centrală Europeană a majorat din nou plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Săptămâna aceasta, Banca Centrală Europeană a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar săptămâna trecută, cu 2,3 miliarde de euro.

Conform agenției elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanțarea de urgență pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

‘Majorarea ELA a fost aprobată, toți membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene se așteaptă la evoluții pozitive după summitul de luni’, când Eurogrupul va analiza situația Greciei, susțin sursele citate de Reuters.

Instituția de la Frankfurt a majorat finanțarea de urgență pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice și juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluții au forțat instituțiile financiare elene să devină dependente de finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Oficialii BCE și-au exprimat îngrijorarea că băncile elene vor putea luni să-și deschidă sucursalele, susțin sursele. Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuțiilor cu creditorii. Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenții greci începând de luni și până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populației și companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile grecești la finele lunii aprilie.

Joi, reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro dedicată Greciei s-a încheiat fără niciun rezultat. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, l-a întrebat pe Benoit Coeure, membru al Consiliul guvernatorilor BCE, dacă băncile elene vor reuși să-și deschidă vineri sucursalele. Coeure a răspuns: ‘Mâine, da. Luni, nu știu’.

Miercuri, Banca Centrală a Greciei a raportat că, în perioada octombrie 2014 — aprilie 2015, au fost retrași din băncile elene aproximativ 30 miliarde de euro (33,84 miliarde de dolari). De asemenea, instituția a avertizat că încetinirea economiei se va accelera în lipsa unui acord cu reprezentanții UE, BCE și FMI.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.