Fiul lui Ben Laden cere SUA un certificat de deces pentru tatăl său

Unul dintre fiii lui Osama ben Laden a solicitat SUA un certificat de deces după moartea fostului lider al Al-Qaida, ucis în 2011 în Pakistan într-o operațiune secretă a trupelor speciale ale marinei americane, potrivit unui document difuzat de WikiLeaks, relatează vineri AFP.

O scrisoare a ambasadei SUA la Riad pe acest subiect se află printre cele 70.000 de documente botezate „telegramele saudite” pe care WikiLeaks le-a publicat joi pe site-ul său de internet.

WikiLeaks precizează că acestea se numără printre cele peste jumătate de milion de telegrame și documente ale Ministerului saudit de Externe și ale altor instituții ale regatului pe care intenționează să le publice în următoarele săptămâni, informează Agerpres.

Scrisoarea este semnată de Glen Keiser, consul general al SUA la Riad, și este adresată lui Abdallah ben Laden la 9 septembrie 2011, la circa patru luni după raidul american care l-a vizat pe tatăl său.”Am primit cererea dvs. de a primi un certificat de deces al tatălui dvs., Osama ben Laden”, a scris Glen Keiser în scrisoare.

Diplomatul a adăugat că experți juridici ai Departamentului de Stat i-au adus la cunoștință că un astfel de document nu a fost întocmit. „Este vorba despre o practică curentă pentru indivizii uciși în operațiuni militare”, a precizat el.

În loc de un certificat de deces, Keiser i-a furnizat lui Abdallah ben Laden documente ale justiției americane în care responsabili americani confirmau moartea tatălui său, fapt care ducea la renunțarea urmării lui în instanță.”Sper că aceste documente ale guvernului american vă vor fi de folos dvs. și familiei”, a mai scris consulul.

Membru al unei bogate familii saudite, Osama ben Laden a rămas fără cetățenia saudită în 1994.

El a fost creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA, în care au murit aproape 3.000 de persoane, din care 2.753 în prăbușirea turnurilor gemene ale World Trade Center la New York.

Ben Laden a fost ucis la 2 mai 2011, în urma unui asalt al forțelor speciale americane asupra reședinței sale de la Abbottabad, din Pakistan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.